LA CLAU

Atemptats del 17-A: ¿Alguna cosa a amagar?

La investigació parlamentària que demana Ciutadans, vetada pel PP i el PSOE, hauria de servir per corregir errors i perfeccionar la lluita antigihadista

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39718570 ramblas170817190045

zentauroepp39718570 ramblas170817190045

Han transcorregut cinc mesos des de les accions terroristes del 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i a Cambrils. Amb un balanç de 16 morts i més de 120 ferits, va ser l'atemptat gihadista més greu des de la matança de l'11 de març del 2004 a Madrid. Són molt poques les dades que hem conegut sobre la gènesi del comando, les seves vinculacions amb l'Estat Islàmic (EI) i les raons per les quals els seus mortífers plans no van poder ser desbaratats per les forces de seguretat. I les poques dades que s'han sabut no ha sigut de boca de les autoritats, sinó gràcies al periodisme d'investigació.

Sense ànim de buscar més culpables que els mateixos criminals, les democràcies occidentals que han patit la urpada del fonamentalisme han obert immediatament investigacions parlamentàries per corregir ineficiències o descoordinacions en la lluita antiterrorista. Més que per depurar responsabilitats, per perfeccionar els mecanismes de prevenció i dificultar la comissió d'atemptats anàlegs en el futur. Així va passar als EUA (2001), Espanya (2004), França (2015) i Alemanya (2016). 

Significativament, res similar ha tingut lloc després del 17-A. L'enfrontament de l'1-O, el xoc institucional a causa de la declaració unilateral d'independència (DUI) al Parlament i les eleccions del 21-D via article 155 han sepultat en l'agenda política la necessària anàlisi sobre els preparatius dels atemptats, la  biografia dels seus autors, la ràpida radicalització del comando de Ripoll i els encerts o errors de les forces de seguretat i els serveis d'intel·ligència.

PREGUNTES SENSE RESPOSTA

Notícies relacionades

Després de publicar-se l'alerta de la CIA que els Mossos van intentar destruirCIAMossos Ciutadans ha demanat que el Congrés obri una investigació per aclarir tot el que va passar. Només ERC ha secundat la proposta d'Albert RiveraAlbert Rivera, qualificat d'irresponsable pel PP i el PSOE.

¿L'imam de Ripoll va ser confident del CNI? ¿La Policia va amagar als Mossos els seus antecedents? ¿Els Mossos el van vigilar després de saber que a Bèlgica havia aixecat sospites? ¿Es va analitzar correctament l'explosió d'Alcanar? ¿Potser hi ha alguna cosa que els governs ens volen amagar?