La corretja de 'Gürtel' estreny el PP

Sembla com si per eludir responsabilitats n'hi hagués prou de suspendre o expulsar del partit els implicats

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41759818 graf5927  madrid  24 01 2018   el exsecretario general del p180124095118

zentauroepp41759818 graf5927 madrid 24 01 2018 el exsecretario general del p180124095118 / Ballesteros

Els empresaris acusats de la trama valenciana del cas Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, ja havien responsabilitzat l’expresident del País Valencià Francisco Camps d’haver «ideat, creat i ordenat» el sistema de finançament il·legal del PP, en paraules de l’«amiguet de l’ànima» anomenat el Bigotes. Però ahir l’acusació va augmentar un grau perquè va ser ni més ni menys que Ricardo Costa, exsecretari general del partit a València, qui va ratificar el relat del fiscal i les confessions dels integrants de la trama a l’admetre que el PP valencià es finançava amb diner negre –va parlar en concret de l’any 2007– per ordre de Camps. És la primera vegada que un alt càrrec del PP admet el finançament il·legal.

Tant l’expresident valencià com l’exvicepresident Vicente Rambla neguen els fets. Camps, ara membre del Consell Consultiu de la Generalitat, va lamentar que «el dret a la defensa inclogui l’obligació a l’ofensa», encara que en aquest cas la seva negativa és poc creïble no només per la coincidència de versions, sinó perquè Costa s’enfronta a una petició de set anys i nou mesos de presó, sense que fins ara es tingui coneixement de cap pacte de reducció de condemna.   

Encara que va declarar que com a mínim dos actes electorals de Mariano Rajoy a València van ser sufragats en part amb diner opac, Costa va desvincular de la trama valenciana la direcció nacional del partit. Però el setge de la corrupció envolta cada vegada més el PP, per la qual cosa Rajoy no pot tornar a despatxar l’assumpte, com va fer en una entrevista radiofònica, dient al periodista que ell no sabia res «d’això de què em parla» i que, en tot cas, cap de les persones que estan sent jutjades pels tribunals pertanyen ja al PP. És com si per eludir responsabilitats per la corrupció n’hi hagués prou de suspendre o expulsar del partit els implicats.

La corrupció és un càncer que s’havia estès com una metàstasi pels organismes del PP i les conseqüències del qual estan lluny d’haver sigut eliminades. Ara mateix, Ciutadans es nega a aprovar els Pressupostos mentre la senadora Barreiro, imputada en la trama Púnica, no deixi l’escó, tal com fixa el pacte que va facilitar el suport d’Albert Rivera a la investidura de Rajoy, el qual, no obstant, tampoc es dona per al·ludit.