Anàlisi

¿Cap a una guerra comercial amb Àsia?

El gran cost de la decisió de Trump sobre els aranzels afectarà les dinàmiques geopolítiques

2
Es llegeix en minuts

Trump finalment ho ha fet. L’Administració nord-americana ha acabat anunciant una pujada d’aranzels per al cas de les importacions de panells solars i rentadores. Aquesta mesura acabaria impactant principalment en els productes provinents de la Xina, Corea del Sud i Mèxic, països els principals productors dels quals han estat perjudicant durant els últims anys algunes empreses nord-americanes. 

O així ho ha considerat l’Oficina de Comerç Exterior dels Estats Units després d’una investigació en la qual, sota el mandat de la secció 201 de l’Acta Comercial del 1974, ha recomanat imposar barreres comercials que disminueixin el perjudici que els productors nord-americans han patit degut a les importacions exteriors. Això implicaria saltar-se de facto les regles multilaterals de l’Organització Mundial del Comerç.

Malgrat que estiguem parlant de productes amb molt baix pes en les importacions dels Estats Units (a penes l’1% del total el 2016), aquests poden arribar a tenir molta transcendència en les relacions comercials mantingudes pels EUA amb els països asiàtics i també en el sistema de relacions multilaterals de l’OMC. De fet, fins i tot els mateixos productors i consumidors nord-americans es veuran perjudicats amb la mesura, ja que a partir d’ara hauran de fer front a uns costos no previstos dins de les seves decisions de producció i consum.

Per un costat, els productors americans que haguessin portat a terme inversions d’acord amb una projecció de costos, veuran un encariment d'aquests de més d’un 20%. Per un altre costat, els consumidors que estiguessin en plena renovació energètica o que depenguin de l’adquisició d’aquests electrodomèstics, possiblement acabaran ajornant les seves compres, perjudicant amb això la indústria americana i endarrerint uns anys l’anhelada transició energètica del país. 

Notícies relacionades

Però el gran cost pot venir de les dinàmiques geopolítiques. No estava clar si finalment Trump s’atreviria a apujar aranzels als productes xinesos després de topar-se amb la realitat del comerç internacional. Però després d’aquest gest, difícilment justificable davant l’OMC i altres socis comercials, només es poden esperar futures represàlies per part d’aquests últims, ja sigui practicant accions equivalents contra els EUA en les seves economies nacionals, o no volent participar en fòrums multilaterals amb aquest país.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Bé és cert que això podria haver sigut l’objectiu perseguit per Trump des dels seus inicis. Això és, no afavorir els marcs multilaterals de decisió per així forçar negociacions bilaterals en les quals EUA tindria les de guanyar. És més, no deixa de cridar l’atenció que hagi anunciat aquesta mesura just quan està tenint lloc la reunió del World Economic Forum a Davos. Uns dies abans que Trump hi assisteixi i es reuneixi amb molts representants polítics interessats per reimpulsar la globalització. ¿No tindrà a veure tot això més amb una mostra de fortalesa internacional que amb una defensa de l’economia americana?