intangibles

Rajoy, els Nadal i la família

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41431321 madrid 29 12 2017 rueda de prensa del presidente del gobiern171229132326

zentauroepp41431321 madrid 29 12 2017 rueda de prensa del presidente del gobiern171229132326 / JUAN MANUEL PRATS

Ana Botella, poc després que el PP aconseguís la primera majoria absoluta el març del 2000, responia a la pregunta de què comentava José María Aznar amb un: «Ell no diu gaire cosa». Il·lustrava així l’hermetisme del llavors president. Mariano Rajoy, a més de les picabaralles actuals entre tots dos, ha superat en impenetrabilitat el seu predecessor al PP. L’inquilí de la Moncloa parla més i és més cordial que Aznar, però protegeix amb zel les seves intencions. Insisteix que és previsible, però amb freqüència desconcerta.

Rajoy afronta ara diverses decisions importants i successives. Primer, ha d’elegir candidat al consell del Banc Central Europeu (BCE). Té de termini fins al 19 de febrer i tot apunta a Luis de Guindos, ministre d’Economia, aquests dies pel fòrum de Davos. Després, si fos elegit, sortiria del Govern, fet que obligaria a fer un reajustament ministerial. A partir d’aquí, a Madrid, la ciutat dels rumors, abunden les especulacions sobre les intencions del líder del PP.

El president, segons «els marianòlegs» més prestigiosos, aprofitaria la marxa de Guindos del Govern per emprendre una remodelació més àmplia del seu equip, com tants li reclamen. Rajoy, no obstant, no té pressa i segueix al seu ritme. Els teòrics canvis arribarien cap a l’inici de la primavera. Confia que, aleshores, els Pressupostos Generals de l’Estat estiguin per fi encarrilats, per a la qual cosa necessita el PNB i que Albert Rivera i els seus –que són l’adversari directe a batre– mantinguin l’acord de legislatura. Seria en aquest moment quan reorganitzaria el seu equip, en què a més de Guindos, Zoido, el titular d’Interior, té moltes paperetes per sortir encara que Rajoy, és clar, no n’ha donat cap pista.

Els aspirants a Economia

Notícies relacionades

La cartera d’Economia que deixaria Guindos té diversos pretendents i hi ha aspirants molt actius per a aquest i per a altres llocs al Consell de Ministres. Álvaro Nadal, ministre d’Energia, aspira a la poltrona de Guindos, com constata qualsevol que tingui confiança amb ell. Al mateix temps, el seu germà Alberto, ara secretari d’Estat de Pressupostos, també es mou per ser ministre. Va ser secretari d’Estat d’Energia i podria rellevar el seu bessó en aquesta cartera. Cap dels dos veu cap problema en el fet que dos germans siguin ministres al mateix temps. De fet, ja van advertir a la seva mare –com va comentar en certa ocasió Alberto– que hauria d’acostumar-se a això.

Tot pot complicar-se més perquè a la Unió Europea hi ha un corrent que defensa que el lloc que queda lliure al BCE hauria de ser per a una dona. En aquest cas, els rumors assenyalen Eva Valle, directora de l’Oficina Econòmica de la Presidència, com la candidata espanyola. Valle està casada amb Alberto Nadal i, per tant, és cunyada de l’ara ministre d’Energia. No hi ha res incompatible i potser és massa família. Rajoy no diu res, però preferiria Guindos al BCE. Per a Valle, té altres plans, encara que convé adaptar-se a tot.