Anàlisi

ERC ha decidit

En mans del partit republicà hi havia la possibilitat de posar un punt final i iniciar una nova etapa en la vida política catalana

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41581764 pla mig de la secret ria general d erc  marta rovira  abans 180113124505

zentauroepp41581764 pla mig de la secret ria general d erc marta rovira abans 180113124505 / Mar Marti

La legislatura comença amb importants incògnites. En primer lloc, la Mesa d’edat, composta pel diputat de més edat i els dos diputats més joves, serà l’encarregada de decidir si reconeix els diputats que estan en presó provisional la possibilitat de votar mitjançant delegació als membres de la Mesa del nou Parlament. I hauran de fer-ho amb una opinió jurídica dels lletrats de la cambra poc procliu a acceptar interpretacions excessivament forçades del reglament vigent. Una vegada constituïda la Cambra, s’haurà d’elegir per majoria absoluta la persona que la presidirà, i per majoria simple la resta de membres de la Mesa. La composició d’aquest òrgan rector de la vida parlamentària és de summa rellevància perquè condiciona les prioritats i les orientacions polítiques del Parlament. Prova clara d’això va ser l’anterior Mesa, presidida per Carme Forcadell, que després de fer cas omís de les decisions del Tribunal Constitucional i les opinions jurídiques dels lletrats, va afavorir decididament la DUI.     

Després de la sessió constitutiva del Parlament i elegida la Mesa, el següent ple serà el d’investidura. Com és sabut, la presidència del Parlament ha de proposar un candidat perquè sotmeti el seu programa de govern a la consideració de la Cambra i que aquesta, a través de la majoria absoluta dels seus membres en primera volta, o per majoria simple en segona, ofereixi la seva confiança a aquesta candidatura. Avui dia segueix sobre la taula la candidatura de Carles Puigdemont, que pretén presentar-la a través de persona interposada, per delegació, o bé telemàticament.

Debat de convenciment

Notícies relacionades

Les dues possibilitats han sigut titllades com a contràries a l’actual reglament pels lletrats del Parlament. Bàsicament perquè, en bona lògica jurídica, entenen que la investidura suposa un debat de convenciment de la persona candidata sobre el seu programa a la resta de parlamentaris, acte en què es fan efectius «l’oralitat, la contradicció directa i el principi d’immediació» (cita de l’informe dels lletrats) inherents a l’atorgament de la confiança. Poc més queda a afegir. Esquerra Republicana no complirà amb el que havia dit en dies passats i Puigdemont comptarà amb els seus vots per a la investidura. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Fora de seu parlamentària, dilluns passat hauria d’haver sigut un dia d’inflexió per als partits que pensen recolzar Puigdemont i subsidiàriament el PDECat: va ser publicada la sentència de l’Audiència de Barcelona en el cas Palau. En aquesta resolució judicial queda provat que un dels grans beneficiaris del saqueig del Palau va ser Convergència Democràtica de Catalunya. Dit amb altres paraules, va ser el dia en què va quedar plasmat negre sobre blanc que CDC es va finançar il·legalment durant anys, cosa que constitueix una forma reconeguda de corrupció. Esquerra Republicana ha decidit ignorar tots aquests fets i donarà el seu suport a la llista del partit hereu del de la corrupció. A les seves mans estava posar punt final i iniciar una nova etapa en la vida política catalana.