A contraatac

El tabú del salari

No, no ens paguen menys per cap motiu lògic, ho fan simplement perquè creuen que nosaltres podem cobrar menys

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp23645473 workers assemble parts at the serial production bmw i3 elect180104130924

zentauroepp23645473 workers assemble parts at the serial production bmw i3 elect180104130924 / FABRIZIO BENSCH

La diferència salarial entre homes i dones és un fet persistent i notori però difícil de detectar per les mateixes discriminades. El sou que una empresa paga a cada treballador a final de mes és una informació que circula entre tots dos sense que puguin conèixer-la tercers que no estiguin involucrats d’alguna manera en aquesta relació laboral. Els convenis col·lectius poden regular a grans trets la retribució d’un grup de treballadors, però no hi ha cap forma d’obligar l’empresari a pagar el mateix a una dona i un home per fer la mateixa feina.

Les enquestes demostren aquesta bretxa, fa anys que sabem amb dades que, tot i ser valorades com a treballadores, se’ns paga menys que a ells. La meva generació, que vam accedir a les primeres feines ja amb un Estat de dret igualitari, no vam pensar mai que aquesta fos la realitat, que treballant com un home, cobraríem sempre menys. Es posen excuses per justificar aquesta injustícia, la més citada, el cost de la maternitat, que es veu que és un capritx de la dona i no pas un bé per a tota la societat. De totes maneres, ¿quants fills acabem tenint? Segons les estadístiques oficial, 1,3 de mitjana. De manera que no es pot dir que les dones ens passem la vida reproduint-nos i esdevenint així pitjors treballadores.

Un altre prejudici, perquè tothom sap que una mare té més números de ser més bona en la seva feina per la simple raó que hi ha algú que depèn d’ella i el seu pare per sobreviure. No, no hi ha motius objectius que justifiquin la discriminació a aquest nivell, però encara hi ha qui al·lega aquell argument tan caspós que diu que un home ha de mantenir la família mentre que la dona no sé a què deu dedicar el sou, a perruqueria i maquillatge, potser. Per cert, és la mateixa raó que donen els conservadors del món musulmà per no tocar mai la llei de l’herència, que preveu la meitat per a una dona que per al seu germà home.

Com els immigrants

Notícies relacionades

No, no ens paguen menys per cap motiu lògic, ho fan simplement perquè creuen que podem cobrar menys. Com passa amb un immigrant. Ni els immigrants volen rebre menys diners per la feina que fan ni ho volem les dones, però aquesta veritat estadística és ben difícil de determinar de manera particular. Només qui paga pot saber-ho. I les perjudicades, ¿com ho han de fer? ¿Han de preguntar als seus homòlegs masculins quina és la nòmina que perceben? Això és molt violent. L’única solució possible és que des dels estaments públics es persegueixi de manera clara aquesta injustícia.

A Alemanya han començat per permetre que les treballadores coneguin el sou dels seus col·legues masculins mentre que a Islàndia la nova primera ministra ha anat més enllà i ha prohibit per llei que els homes cobrin més que les dones per fer la mateixa feina. Aquí seguirem confiant en la bona voluntat de qui paga.