Una xarxa lliure i neutral

Europa ha de passar a liderar els drets digitals i abandonar el seu paper vacil·lant dels últims anys

1
Es llegeix en minuts

Fins ahir era ciberoptimista. Però si la Neutralitat de la Xarxa que Trump ha revocat per als Estats Units s’estén a tot el món, ja no ho podré ser. Acabar amb la neutralitat de la xarxa significa acabar amb la seva essència i amb totes les seves potencialitats de creació i innovació distribuïda. «Abolir la neutralitat de la xarxa és una amenaça per a la internet que amb tant d’esforç hem creat», recull la carta dels pioners d’internet. I és que els Estats Units pretenen deixar les regles d’internet, d’aquest espai públic i econòmic, en mans de les operadores de telecomunicacions.

Les regles d’accés a la xarxa determinen, per exemple, les oportunitats reals d’accés a la informació de les persones, les condicions per desenvolupar una verdadera societat del coneixement o les opcions perquè internet segueixi sent un espai d’innovació obert. Els que defensem el principi de net neutrality, que és l’statu quo del funcionament de circulació del trànsit a la xarxa, ho fem perquè internet segueixi sent una plataforma oberta i equitativa. En les comunicacions físiques, tenir un Mercedes o un Ford Fiesta no et limita per circular per una carretera. Cada persona, en cada trajecte, decideix lliurement per on circular i sense restriccions. Les normes de trànsit les dicten els governs, no les concessionàries, que no poden decidir quines marques de cotxes circulen pels seus trams.

Principi d'equitat

Notícies relacionades

¿Què implica la neutralitat a la xarxa? Implica que qualsevol persona o empresa que utilitzi internet ho faci des del principi d’equitat i que cada persona decideixi a quines pàgines i serveis vol accedir a través de tots els dispositius. ¿Us imagineu que Telefónica pogués decidir que els seus usuaris bàsics només puguin accedir a Facebook i no a Twitter? Quan Trump lidera les retallades en llibertats, el control i la manipulació on line o la pèrdua de la neutralitat a la xarxa, Europa ha de passar a liderar els drets digitals i abandonar el seu paper vacil·lant dels últims anys. La neutralitat a la xarxa ha de formar part dels drets digitals en la societat del segle XXI.

La neutralitat de la xarxa és la llibertat de la xarxa. Perdre la neutralitat és perdre llibertat.