2
Es llegeix en minuts
mbenach41025023 german chancellor angela merkel gestures at a cdu csu parlia171120194236

mbenach41025023 german chancellor angela merkel gestures at a cdu csu parlia171120194236 / AXEL SCHMIDT

És millor no governar que governar malament. Amb aquestes paraules va posar fi aquest diumenge a la nit el líder dels liberals alemanys (FDP), Christian Lindner, a les quatre setmanes de negociacions per formar Govern amb la CDU/CSU i Els Verds –coalició coneguda com a Jamaica–, i que acosten el país a una possible repetició d’eleccions generals per primera vegada en la història de la República Federal. Aquesta nova situació ha creat ràpidament un cert clima d’alarmisme en la societat alemanya, acostumada a una política de grans acords, i afegeix incertesa a un dels pocs llocs on hi havia estabilitat, tant dins com fora de la Unió Europea, enfront de casos com Trump, el brexit o Catalunya.

    

Des d’un primer moment, les opcions d’arribar a un acord eren escasses, amb dos temes polèmics que destacaven per sobre de la resta: la repatriació familiar per als sol·licitants d’asil i l’estratègia per mirar de reduir els efectes del canvi climàtic. Les moltes i llargues sessions de negociació durant les últimes setmanes no han possibilitat un acostament entre els quatre partits i han evidenciat la distància existent entre les parts. Segons paraules de Lindner, «no hi ha una idea comuna per a la modernització del país ni una base comuna de confiança». Aquesta decisió de suspendre les converses va ser criticada pel membre d’Els Verds Reinhard Bütikofer, que va afirmar que Lindner ha utilitzat «la seva pròpia forma d’agitació populista en comptes de la responsabilitat política».

    

Angela Merkel ha lamentat el fracàs de les converses i s’ha compromès a seguir actuant amb responsabilitat amb l’objectiu de buscar una solució a aquest procés. En les seves declaracions a la cadena pública ARD, Merkel ha reconegut que ha fet el que ha «pogut». Després de la seva reunió de diumenge amb la cancellera, el president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, ha instat els partits a la unitat en aquesta difícil tasca de la formació de Govern: «Aquells que busquen tenir una responsabilitat política a través de les eleccions, no han d’eludir-la quan està a les seves mans».

    

Notícies relacionades

En la seva compareixença d’ahir a la Willy Brandt Haus de Berlín, el president de l’SPD i candidat en les darreres eleccions del 24 de setembre, Martin Schulz, va reafirmar la seva negativa a formar part en qualsevol negociació per formar Govern i donar continuïtat a la gran coalició amb la CDU de Merkel i va obrir la porta a uns nous comicis.

Sondejos poc favorables

Un cop descartada completament aquesta possibilitat, Merkel compta tan sols amb dues opcions principals. La primera d’aquestes seria formar un Govern en minoria amb l’FDP o Els Verds –amb la inestabilitat que això comporta– o, la segona, la convocatòria d’unes noves eleccions generals, opció que podria reforçar el resultat del partit populista antiimmigració i euroescèptic Alternativa per a Alemanya (AfD). En cas que se celebrés la repetició de les eleccions al Bundestag, els sondejos indiquen una lleugera baixada tant de la CDU com de l’SPD, que obtindrien el 31% i el 21% dels vots, respectivament, cosa que faria encara més complexa la tasca de formar Govern.