TENSIÓ A L'EXECUTIU GERMÀNIC

Política d'asil alemanya: Merkel i el foc amic de la CSU

Les pugnes entre la CDU i la CSU amenacen de generar una de les crisis de govern més grans a Alemanya

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp43827185 hyj103  berl n  alemania   18 06 2018   la canciller alemana180618165514

zentauroepp43827185 hyj103 berl n alemania 18 06 2018 la canciller alemana180618165514 / CLEMENS BILAN

No puc treballar més amb aquesta dona. Aquestes paraules no les van pronunciar un dels rivals políticsd’Angela Merkel, sinóHorst Seehofer, ministre de l’Interior del Govern de la cancellera i polític provinent de la CSU bavaresa, el partit germà de la CDU. Aquest és el nivell de desacord entre totes dues formacions, que amenaça de crear una de les crisis més grans del govern de Merkel, només uns mesos després del seu esperat i treballat acord de gran coalició al costat del SPD. El motiu de la disputa és un vell conegut que no ha abandonat els titulars de la premsa alemanya des d’aquell estiu del 2015 en què Merkel va pronunciar la seva famosa frase que va donar va obrir la Willkommenskultur del Govern alemany: “Wir schaffen dones” (ho aconseguirem).

En aquests gairebé tres anys, el gran beneficiat ha sigut el partit Alternativa per a Alemanya (AfD), situat ideològicament a la dreta de la CDU, i que ha fet de la crítica a la política d’asil de Merkel una de les seves principals senyes d’identitat. AfD està condicionant el dia a dia de l’actualitat alemanya ja que manifesta la seva ideologia xenòfoba i populista, i crea un seriós problema als partits de govern de gran coalició, en especial a la CSU, que ha decidit radicalitzar el discurs amb l’objectiu de recuperar el votant de dreta de cara a les pròximes eleccions al Parlament de Baviera del mes d’octubre. Segons les últimes enquestes, la CSU estaria a prop de perdre la seva tradicional majoria absoluta i AfD rondaria el 12-13% dels vots, i igualaria l’SPD com a segona força a Baviera.

Requisit excloent

Notícies relacionades

La pugna gira entorn d’una polèmica proposada de la CSU, que vol que s’impedeixi entrar a tot aquell demandant d’asil que arribi a les fronteres nacionals i que hagi demanat asil en un altre país o hagi sigut expulsat d’ Alemanya. Si, com preveu el pla de Seehofer, Alemanya ignora la seva obligació amb el procediment de Dublín i rebutja les persones en una frontera interna de la UE, els crítics temen que altres estats puguin seguir el seu exemple, i això portaria a una situació en què la responsabilitat d’abordar les sol·licituds d’asil simplement es traslladaria d’un Estat al següent. Com afirmen els periodistes de 'Die Zeit, Matthias Geis i Tina Hildebrandt, aquesta actitud de la CSU “podria conduir al gran xoc”. D’aquesta manera “el Pla Mestre de Horst Seehofer podria acabar com el Pla del Desastre”.

Per la seva banda, el partit socialdemòcrata SPD considera que la CDU i la CSU estan jugant amb el futur d’Europa, i ja ha anunciat que presentarà el seu propi pla de migració. Segons les declaracions del director del grup parlamentari de l’SPD, Carsten Schneider, “hi ha d’haver una solució europea”. La proposta de Seehofer conduiria a una “escalada a Europa” perquè els problemes en la crisi de refugiats es traslladarien a les fronteres exteriors de la UE a Itàlia i Grècia. “Segons la meva opinió, aquest seria el final de la Unió Europea”, ha afirmat Schneider.