PETONS ENVERINATS

El suïcidi de Leo Messi

3
Es llegeix en minuts
rpaniagua40499150 topshot   argentina s lionel messi celebrates after scoring 171013170854

rpaniagua40499150 topshot argentina s lionel messi celebrates after scoring 171013170854 / RODRIGO BUENDIA

Barcelona haurà de prendre mesures especials per intentar evitar que Messi se suïcidi. No és segur que pugui evitar-ho. Qualsevol dia el seu cadàver pot aparèixer penjat en un penjador al fons del vestidor sense que, miracles de la vida, Cristiano Ronaldo tingui res que veure amb això. I amb Neymar podent demostrar que en el moment de l'òbit estava en una festa molt lluny d'allà (centenars de noies ho corroboraran, centenars de nois testificaran a més que ells eren a sobre, sota, dins, fora, damunt, a sota, davant o darrere d'aquelles senyoretes coartada). 

Però les anades i vingudes de Messi amb la selecció argentina no poden acabar bé. És massa intel·ligent per deixar-se matar a petons enverinats com els que rep ara, després de l'Equador, i en qualsevol moment pot prendre la decisió d'acabar amb l'horrorosa vida que Déu li ha donat. Sap que l'Argentina no l'estima. Sap que simplement el necessita. Sap que ja està jutjat i sentenciat: "És bo, però...".

Sap que el culparan de tot el que no sigui seguir fent miracles. ¿Pot resistir el seu cervell estar obligat a tot, a marcar els gols, a desequilibrar el joc individual i de conjunt del rival, a anar canviant les tàctiques del seu equip a mesura que van desfilant entrenadors absurds... No, això no pot acabar bé. Perquè a més crea una ficció perillosa: que l'Argentina pot guanyar alguna cosa quan en realitat fa un joc tan desastrós que només pot comptar amb els gols que marqui Messi i els que es marqui en pròpia porta l'adversari.

¿Per què no juguen a futbol?

Tot és irreal. Quan Messi aconsegueix un gol tots els jugadors de l'Argentina s'abracen, criden i salten com si l'hagués fet l'equip. I Leo no té més remei que preguntar-se ¿per què no juguen a futbol amb ell?, ¿per què no es desmarquen quan ell vol passar-los la pilota?, ¿per què no se situen en condicions d'intentar dibuixar una triangulació?, ¿per què, en definitiva, es limiten a recolzar-se en la seva persona esperant que faci tota la feina fins que arribi el moment final de repartir-se entre els onze la presumpta glòria?

Alguns dels seus companys intenten ajudar-lo. Mascherano, a qui li deu fer vergonya el que li passa al seu amic del Barça, busca la manera d'oferir-li alguna pilota en condicions, però el 'Jefecito' ha d'anar esquivant aquells que porten la seva mateixa samarreta perquè sap que cap d'ells comprèn què s'ha de fer per ajudar MessiOtamendi es multiplica perquè els adversaris no marquin tants gols que després Leo no pugui remuntar-los. Però altres, com Di María o Biglia, que en els seus respectius clubs a vegades aconsegueixen establir certa relació psicològica amb el futbol associació, a la selecció queden obnubilats o abduïts, s'asseuen en unes respectives hamaques mentals i esperen tranquil·lament que el partit s'acabi i ells hagin guanyat.

L'afició argentina li fa saber que prefereix Maradona, que ell sempre serà 'l'altre'

Per una altra part hi ha l'afició, exigint-li, castigant-lo, recordant-li que sempre ha preferit Maradona, i deixant clar que ell s'ha de fotre, guanyar els partits i callar. Els de les grades del seu país no dissimulen mai que segueixen enredats en la trama 'hortera' del 'Pelusa' i que Messi per això mai podrà passar de ser una pols circumstancial. L'aplaudeixen perquè en els seus somnis eròtics segueixin comparant-lo, en contra seu, a Diego, però tenen la necessitat de fer-li saber que en la seva escala d'amors ell sempre serà 'l'altre', el marit tonto sempre enganyat, el cabró que ha de portar les banyes amb humilitat.

Premsa peronista

Notícies relacionades

La premsa argentina també està en això. Culpable fins a l'infinit del pecat de voler vendre exemplars pujant contínuament el llistó de la insatisfacció i repetint-li cada setmana set vegades que sense un Mundial o sense una Copa Amèrica no s'és res, mentre guarda per demà l'altre cop al clatell: l'afirmació que a vegades es pot guanyar un Mundial sense arribar a ser en realitat el millor.

A estones aquesta premsa que mai podrà deixar de ser hormonalment peronista dissimula fugaçment, però en aquests moments el seu amor per Leo és professional, de càlcul, de passar per caixa, i només per poder exigir-li més temps per a les comparacions desfavorables respecte a Maradona. Davant de tot això Messi pot guanyar solet el partit contra l'Equador, però a Barcelona hem de vigilar perquè en cap moment es quedi sol i amb una arma a l'abast de la mà.