Preguntes freqüents (FAQ) sobre l'1-O

L'anunciat referèndum no compleix, a una setmana vista, cap dels estàndards democràtics i logístics propis dels processos electorals legals

1
Es llegeix en minuts
abertran40197460 catalan regional president carles puigdemont arrives to give170922084413

abertran40197460 catalan regional president carles puigdemont arrives to give170922084413 / JOSEP LAGO

A una setmana de l’1-O, són moltes les incògnites que planen sobre la validesa de l’anunciat referèndum d’independència. Que serveixi de guia aquest decàleg de preguntes freqüents (FAQ).

¿Hi ha targeta censal? No, a diferència d’unes eleccions convencionals, els votants no l’hem rebut al nostre domicili.

¿Com es formaran les taules? Els seus integrants tampoc han sigut convocats oficialment; les seves places les ocuparien, en el seu cas, voluntaris del sí. 

¿On votar? Per saber-ho, hem d’introduir les nostres dades en una web d’un paradís fiscal, segons sembla custodiada per ciberpirates.

¿Serà on sempre? Molts punts de votació varien respecte a uns comicis legals, i encara ho faran més quan els seus responsables rebin requeriments judicials. Les eleccions del 27-S van comptar amb 2.702 col·legis electorals i 8.177 urnes. S’ignoren les xifres de l’1-O.

¿Quina autoritat neutral controlarà el procés? La Sindicatura Electoral, elegida amb l’únic suport de l’independentisme al Parlament, s’ha autodissolt per estalviar als seus integrants la multa del Constitucional.

¿Seran plurals els mitjans públics? Aquesta vegada no tenen un pla de cobertura que asseguri el seu pluralisme. Més enllà del biaix que tinguin els seus continguts, la televisió pública retransmet en directe nombrosos mítings independentistes.

¿Com es reparteixen els espais electorals gratuïts? Aquí sí que està garantida la pluralitat: el PDECat i ERC tenen els seus espots per separat, malgrat haver concorregut junts a les eleccions del 2015 com  aJunts pel Sí; la CUP disposa també dels seus, i la propaganda sobiranista de l’ANC i Òmnium completa aquest variat gresol de veus.

¿Hi haurà paperetes? Van ser confiscades per milions, però cadascú es pot imprimir la seva.

¿Serà fiable el recompte? La tecnologia necessària per al referèndum i l’escrutini ha sigut bloquejada per la Guàrdia Civil. 

Notícies relacionades

¿El Govern manté la cita? Sí: afirma que gaudirà de plenes garanties democràtiques i serà vinculant.

Aquests són els fets. I diumenge que ve, que cadascú obri segons la seva consciència.