LA SOCIETAT-XARXA

Internet, el gran canvi encara ha d'arribar

¿Quin serà el paper dels metges quan a partir de l'anàlisi massiva de dades de persones puguin diagnosticar o predir una malaltia greu?

1
Es llegeix en minuts

Se celebra aquests dies a Barcelona el 25 aniversari de la Internet Society (ISOC), dedicada a la governança tècnica de la xarxa de xarxes que ha connectat les persones de manera instantània produint canvis molt rellevants en la societat. Internet i les tecnologies de la informació i la comunicació són les que més han canviat la societat en molts anys. Estan canviant el conjunt de les relacions personals i comercials, i fins i tot posen en fallida la governança, que es necessita global, superant els estats. Estem en una nova era, la nova societat-xarxa.

    Una gran fita va ser el 1972 la primera demostració pública de la connexió entre ordinadors a la Conferència Internacional de Comunicació de Computadora. Els científics  presents van quedar impressionats amb les oportunitats tècniques i l’impacte social que es produiria. El primer gran canvi va ser fruit de les comunicacions asíncrones a distància –com l’e-mail–. El segon gran canvi l’han produït les xarxes socials, en les quals les persones comparteixen i mostren en obert gran part de la seva vida, un canvi social que està impactant en el concepte de privacitat i transparència i que afecta profundament les relacions personals, socials i polítiques. Tot és més ràpid i obert.

Notícies relacionades

Estem en l’etapa de les dades i de la internet de les coses. Internet no només és una xarxa a la qual accedirem: està en els aparells que ens envolten  –rellotge, electrodomèstics…– connectats a la xarxa i que processen dades sobre els nostres hàbits i  necessitats. La intel·ligència artificial permet que les màquines  prediguin situacions. Aquestes tecnologies impactaran en la societat pròximament molt més del que fins ara hem vist. ¿Quin serà el paper dels metges quan a partir de l’anàlisi massiva de dades de persones puguin diagnosticar o fins i tot predir una malaltia greu?

    Si internet ha canviat la societat i les nostres vides, els canvis que s’acosten en un futur pròxim seran molt més profunds i accelerats.