Kim Jong-un mina l'agenda econòmica de Trump

2
Es llegeix en minuts

Sembla altament improbable que abans de final d’any el Congrés dels Estats Units aprovi un pla de modernització i construcció d’infraestructures de transport, reformi i simplifiqui el seu sistema tributari (reduint l’altíssim impost de societats), o aconsegueixi substituir el programa de cobertura mèdica de Barack Obama per algun altre programa creat amb improvisació pels republicans.

    

Donald Trump, a més a més, s’ha guanyat l’antipatia de fins a 11 senadors del seu partit en els últims vuit mesos, amenaçant així les seves pròpies iniciatives, ja que la majoria republicana al Senat només és de dos. En l’àmbit econòmic i financer, a curt termini la urgència és prorrogar el pressupost actual i abans de finals del mes de setembre elevar el sostre d’endeutament dels Estats Units per evitar un tancament del Govern federal com el d’octubre del 2013.

    

Trump volia exigir finançament per al mur a la frontera amb Mèxic i ha anunciat la suspensió de l’ordre que evita la deportació dels 'dreamers' (800.000 joves amb permís de treball que van entrar als Estats Units com a menors d’edat de manera il·legal) abans de donar llum verda a la pròrroga pressupostària. La destrucció provocada per les inundacions de l’huracà 'Harvey' exigirà fons del pressupost federal per valor de 180.000 milions de dòlars (150.000 milions d’euros), segons l’estat de Texas.

    

Aquestes circumstàncies obligaran el president a acceptar de mala gana que el Congrés arribi a un acord els pròxims dies. L’elevació del sostre pressupostari també és altament probable abans de finals de setembre. El producte interior brut (PIB) dels Estats Units va créixer a un ritme del 2,6% en el segon trimestre, hi ha plena ocupació (la taxa d’atur és del 4,3%) i la pujada dels ja sobrevaloritzats índexs borsaris S&P (5.400) i Dow Jones (21.000) en els últims mesos no és sostenible ni a curt termini.

Notícies relacionades

    

Però la tensió és molt elevada després de la prova nuclear portada a terme per Corea del Nord diumenge i el rècord de 18 llançaments de míssils per part de Kim Jong-un des del mes de gener passat. La taxa d’aprovació de Trump es manté al voltant del 35%. Si aquesta xifra no disminueix dramàticament durant els pròxims mesos, la majoria de l’establishment del Partit Republicà no abandonarà Trump abans de les eleccions de novembre del 2018. Però la falta de cooperació de Rússia i la Xina en relació amb Corea del Nord crea una incertesa difícilment sostenible per als mercats, que exigeix una postura unida dels països occidentals.