EDITORIAL

La proposta del PSOE sobre Catalunya

La iniciativa socialista arriba en un moment de crispació creixent i davant l'anunciat xoc institucional

1
Es llegeix en minuts
undefined39946340 madrid  04 09 2017  politica  pedro s nchez durante la rueda170904131639

undefined39946340 madrid 04 09 2017 politica pedro s nchez durante la rueda170904131639 / JOSE LUIS ROCA

Conforme al que ja havia anunciat, que presentaria propostes sobre Catalunya abans de l’1 d’octubre si el diàleg entre el Govern i la Generalitat no s’havia iniciat, Pedro Sánchez ha pres la iniciativa perquè el Congrés dels Diputats contribueixi a trobar una solució per a Catalunya. Per a això, el PSOE registrarà dijous, l’endemà que el Parlament aprovi les lleis de «desconnexió», la petició que es creï una comissió d’estudi per tractar de l’evolució i la modernització de l’Estat autonòmic i del model territorial.

    

La iniciativa es concreta en una comissió d’estudi perquè així hi puguin tenir presència tots els grups, inclòs el PDECat, que no té representació en la comissió constitucional, que seria el lloc idoni. La fórmula té l’avantatge que hi caben tots i l’inconvenient que només és un pas previ a la reforma constitucional que proposen els socialistes per transformar l’Estat autonòmic en Estat federal.

    

L’anunci socialista respon a la màxima  que en el conflicte de Catalunya «sense llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc». Probablement arriba tard i, a més a més, el que és més segur és que no podrà posar-se en marxa fins després de l’1-O. Tot i així, resulta una bona notícia que el mateix Mariano Rajoy hagi rebut positivament la mesura de Sánchez i que, fins i tot, estigui disposat a obrir la porta per a la creació de la comissió. Davant el referèndum, mentrestant, el PSOE va tornar a recolzar la resposta que prepara el Govern, sempre que sigui «mesurada i proporcional», qualificatius que Rajoy també utilitza.

  

 Encara que el PSOE es mostri disposat a avançar sense el PP, Sánchez assenyala que prefereix esperar fins després de l’1-O. Perquè intentar un acord sense el PP seria un nou error com el que es va cometre en l’elaboració de l’Estatut del 2006. En aquesta comissió, el PSOE presentarà la seva proposta de l’Espanya plurinacional que, des que es va aprovar en el congrés del partit, està sotmesa a un intercanvi d’acusacions per desacreditar-la. Lamentablement, la crispació creixent de la situació política davant el xoc institucional que s’acosta no augura res de bo per a iniciatives d’ampli acord, però no per això els partits han de deixar d’intentar-ho. Així, s’ha d’aplaudir, fins i tot des de l’escepticisme, la proposta socialista.