Solucions d'alta complexitat

Una gran força per afrontar els problemes del Raval és la mateixa gent del barri i el seu teixit ciutadà

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39465470 sociedad   operaci n contra la venta de droga en el raval   170727113401

zentauroepp39465470 sociedad operaci n contra la venta de droga en el raval 170727113401

Bronislaw Geremek, a 'La piedad y la horca' (Alianza Editorial, 1989), escriu que amb els pobres passem de voler-los assistir a voler-los matar. Al barri del Raval ens passa una mica igual. Des de fa més de mil anys, la seva gent no acaba de saber si és ciutadana o hi viu al marge. Per un costat, servim de seu dels equipaments culturals i, de l’altra, rebem estigmes històrics. La droga i el seu tràfic ha estat un dels recurrents. Recordo fa vint-i-cinc anys els camells al carrer de la Cadena. Des de llavors, hi ha estat present, com ho estava molt abans. Ara perquè uns veïns li han plantat cara s’ha tornat a fer més visible.

Si hi afegim que el barri del Raval, com tot Ciutat Vella, és al capdavant de les preocupacions ciutadanes –com la presència de turistes, la delinqüència que atrau, el soroll i la brutícia que provoca, els pisos turístics il·legals, els habitatges en mal estat que són carn de canó d’especuladors i pressionen a l’alça els lloguers, i a més l’ocupació d’altres habitatges, situació més visible per la venda de droga– tornem a trobar-nos a l’ull de l’huracà de les notícies de l’estiu.

Mesures de xoc

Ara la gent, preocupada i esverada, exigeix mesures urgents. Aquestes no poden ser simples tapadores; les immediates han de ser de xoc, és clar. Però Barcelona i Ciutat Vella necessiten solucions d’una alta complexitat perquè aquests problemes tenen elements que s’imbriquen, són molt confusos i acaben afectant amb més força els col·lectius més febles, que pateixen la inseguretat i la indefensió.

Proposo, d’entrada, que els partits polítics no aprofitin la falta de notícies de l’estiu per treure rèdits que no afavoreixen la ciutat. A continuació, que l’equip de govern actuï tenint clar que és responsabilitat de tot l’ajuntament i que s’ha de parlar amb tothom per aplicar polítiques socials a llarg termini.

Però seria un gran error que creguessin que la solució solament vindrà del consistori. Són factors molt complexos, responsabilitat de totes les administracions. I alguns d’ells fruit del capital desbocat i les grans dificultats per aturar-lo, els grans fons d’inversió legals, els negocis mundials com el turisme i altres molt opacs i criminals, com la droga.

Teixit ciutadà

Notícies relacionades

Tot i la complexitat, una gran força que tenim a les mans són les persones i el teixit ciutadà, xarxa important al barri del Raval. Històricament, la gent s’ha unit per generar solucions als problemes col·lectius. Iniciatives ben diverses que fan seu el barri i lluiten per millorar-lo. Les solucions amb futur solament perduraran si es treballa comunitàriament, comptant amb tothom: veïnat, iniciatives ciutadanes i l’administració. I entre tots, fer propostes administratives i jurídiques de protecció de les persones.

Finalment, per part del veïnat i dels que hi col·laborem, hem de fer un esforç per no criminalitzar. Cal trobar solucions, i aturar la violència i l’abús del poder, tenint present que moltes de les persones són víctimes d’un engranatge econòmic que genera desigualtat i que mentre n’enriqueix uns quants, n’aboca molts altres a la misèria i l’exclusió.