Editorial

Usuaris alliberats del 'roaming'

L'abaratiment de la tarifa augmenta l'ús del mòbils des de l'estranger cosa que fa més difícil desconnectar durant les vacances

1
Es llegeix en minuts
Usuaris alliberats del 'roaming'

ERIC GAILLARD (REUTERS)

L'eliminació dels sobrecostos en l’ús de la telefonia mòbil durant els períodes d’itinerància ha sigut una de les decisions més populars que ha pres fins ara la Comissió Europea. Després del primer mes de vigència, es confirma l’absurditat de l’anterior regulació i l’encert de la mesura: durant el mes de juliol, l’ús de telèfons mòbils per part de no residents ha augmentat al voltant del 300% a Espanya, segons les primeres estimacions de les operadores. Aquesta dada corrobora també el temor expressat pel sector en el sentit que es dispararia el consum, fet que els obliga a executar noves inversions en la xarxa i a modificar les seves polítiques tarifàries. Encara que el trànsit entre operadores quedi compensat per l’intercanvi d’usuaris, el cert és que el final de la restricció dispara el consum global.

Aquest increment en l’ús dels mòbils, especialment del trànsit de dades, està també en la base d’una conseqüència inesperada de la mesura adoptada per la UE: l’abaratiment del roaming fa més difícil desconnectar durant les vacances. L’alt preu de l’ús de les dades actuava curiosament com un element dissuasori per deixar de banda els serveis de missatgeria o de correu electrònic i la interacció en les xarxes socials. De manera que la convivència s’ha fet una mica més complexa. Un fenomen que ens posa cara a cara amb el fons del problema: el més efectiu davant de qualsevol nova tecnologia o tendència és l’autocontrol dels mateixos usuaris.