L''impeachment' haurà d'esperar

3
Es llegeix en minuts
monmartinez39279340 u s  president donald trump and first lady melania trump arr170713103722

monmartinez39279340 u s president donald trump and first lady melania trump arr170713103722 / KEVIN LAMARQUE

Encara que el puzle del Russiagate comença a prendre forma, s’equivoquen els qui afirmen que l’impeachment (procés de destitució) és qüestió de mesos. El Watergate va exigir més de dos anys d’investigacions abans d’aconseguir la dimissió de Richard Nixon. Ningú dubta que el president dels EUA ha tingut una setmana horrible, amb el seu primogènit Donald Trump júnior al centre de l’huracà, però falta provar l’essencial: ¿Donald Trump sènior estava al corrent de les martingales per desacreditar Hillary Clinton?

Una allau d’exclusives, filtracions, revelacions i relliscades han confirmat que el juny de 2016, poc abans de la proclamació dels candidats, hi va haver una reunió a la Trump Tower a la qual van assistir Trump júnior, el seu cunyat Jared Kushner, el llavors cap de campanya Paul Manafort i dues persones pròximes al Kremlin, el publicista Rob Goldstone i l’advocada Natalia Veselnitskaia, que va informar que els russos tenien un material que podria fer mal a la candidata demòcrata. Hi va haver un sisè participant: el 'lobbista' Rinat Akhmetshin, a qui els serveis d’intel·ligència dels EUA consideren un exespia rus.

Pirateig dels servidors

Sabem que l’imprudent júnior va dir que al seu pare l’assumpte li encantaria, tot i que avui sosté que el seu progenitor no va saber res d’una reunió que es va celebrar al seu quarter general. Un mes després d’aquella reunió a Nova York hi va haver el pirateig dels servidors del Partit DemòcrataWikileaks va dosificar la publicació dels 19.252 correus electrònics i els 8.034 arxius adjunts robats per embolicar la campanya de Hillary.

En el Watergate van ser determinants les revelacions de Gola Profunda, que va guiar els periodistes del 'The Washington Post' Bob Woodward i Carl Bernstein. Aquest cop, al Post se li uneix el 'The New York Times', autor de diverses exclusives sobre la reunió a la Trump Tower. La segona clau en Nixon van ser els seus col·laboradors. Segons perdien la immunitat recuperaven la memòria. Trump està més ben protegit: dos dels assenyalats són part de la seva família.

La investigació del fiscal especial Robert Mueller avança de manera lenta i discreta. La seva missió no és competir en primícies amb els mitjans sinó armar un cas sòlid, provar més enllà de tot dubte raonable que el president ha violat la llei.

D’aquí pocs dies es compliran els primers sis mesos de Trump a la Casa Blanca. Tenim més material per treure’n conclusions. De moment hi ha dues opcions: som al davant d’un geni de la comunicació (llegiu manipulació) o davant d’un cretí amb l’edat mental d’un nen de 10 anys. Totes dues poden conviure sense problemes en Trump.

Base radicalitzada

El soroll del Russiagate no afecta els seguidors del president. La seva base electoral es manté intacta i cada vegada més radicalitzada. Trump ha aconseguit elevar el 'fake news' a la categoria d’ideologia nacional. Tot el que no li convé és un muntatge d’uns mitjans que qualifica de corruptes. La meitat dels seus votants creuen que els periodistes s’inventen les cites anònimes.

Trump compta de manera incondicional amb la cadena Fox News, el locutor radiofònic Rush Limbaugh, Breitbart Infowars. Aquesta última premia la impressió de samarretes amb lemes com ara 'CNN terroristes', 'CNN el pitjor enemic' o 'CNN és ISIS'. El propietari d’Infowars, Alex Jones, ha avançat a tothom per la dreta. És un incendiari a disposició d’un president agitador que té Twitter com a arma de guerra. Des del seu compte, amb més de 33 milions de seguidors, insulta els seus enemics reals i ficticis, inclosos els francesos, fins que han deixat de ser enemics de manera sobtada en les celebracions del 14 de juliol a París.

Partit dividit

La Casa Blanca és un caos des del minut u, quan va discutir la xifra d’assistents a la presa de possessió. Resulta complicat de vendre èxits perquè no n’hi ha. No ha aconseguit liquidar l’'Obamacare', tot i que deixaria sense sanitat milions de nord-americans pobres. El seu partit està dividit entre els que volen més sang i els que pensen en les eleccions legislatives del 6 de novembre del 2018. També hi ha una rebel·lió de governadors que han de passar per les urnes.

Notícies relacionades

Cada dos anys es renova la Cambra de Representants i un terç del Senat. És difícil que es posi en marxa un procés d’'impeachment' abans d’aquesta data. Trump mantindrà el control del Senat, però a la Cambra baixa hi podria haver sorpreses.

Depèn de la mobilització i dels demòcrates, que segueixen noquejats, sense resposta política a la marea trumpista. No tenen cap figura que arrossegui més enllà del senador Bernie Sanders, convertit en referència ètica. És difícil que Sanders triomfi en un país on el principal valor econòmic és la insolidaritat.