Més que una lectura d'estiu

1
Es llegeix en minuts

Descriure el caràcter o l’aspecte d’algú ho fa tothom cada dia. Fixar amb paraules exactes un perfil psicològic o una presència és menys freqüent perquè requereix no solament aptituds literàries, sinó capacitat d’observació, síntesi i interpretació. La pintura primer i la fotografia després van permetre la captació del rostre i en ell el gest de desdeny o de bondat, de perfídia o mansuetud. Però la possibilitat d’enllaçar aquestes qualitats o defectes amb el discórrer de la vida en forma d’anècdotes o testimonis quedava reservat al retrat de paraules. La semblança és un gènere que es pot vestir de sàtira o elogi, de caricatura afectuosa o degradant, d’evocació o reprimenda.

'Examen de ingenios', de Caballero Bonald, és un còctel afortunat entre llenguatge i observació dels subjectes 'Examen de ingenios', de Caballero Bonald, és un còctel afortunat entre llenguatge i observació dels subjectes

De tot això hi ha a 'Examen de ingenios' (Seix Barral) de José Manuel Caballero Bonald, un àlbum de retrats que també és una col·lecció de records: els de la seva relació amb els retratats, cosa que converteix el llibre en unes ameníssimes memòries de l’últim poeta de la generació dels 50. Aquí hi ha els seus correligionaris en vers (Celaya, Otero, Ángel González, Costafreda, Valente, Claudio Rodríguez, Gil de Biedma, Barral, Brines...) i prosa (Ferlosio, Aldecoa, Matute, Marsé, Juan Goytisolo), també els escriptors llatinoamericans que tan afins són al seu estil barroc i a la seva imaginació mítica (García Márquez, Cortázar, Cabrera Infante, Mutis, Fuentes, Vargas Llosa...), incloent-hi mestres anteriors com Borges, Lezama Lima, Paz i Rulfo. Però a aquesta nòmina impressionant de talents i caràcters a vegades cantelluts s’hi afegeixen gent de generacions anteriors com Baroja i León Felipe, Carles Riba i Max Aub, o de professions alienes a les lletres, com la Niña de los Peines i el torero Rafael de Paula. Una roda de reconeixements de la seva educació estètica i sentimental.

Notícies relacionades

Però el que garanteix l’interès és l’estil, una mescla de prosa d’alt voltatge literari i habilitat per a la captació del tret que identifica i cala el personatge. Un còctel afortunat entre llenguatge i observació de la conducta i l’índole dels subjectes. I d’aquesta aliança sorgeix un llibre excel·lent que perdurarà més enllà de la recomanable lectura refrescant de l’estiu.