Anar al contingut
Francesc Homs, Artur Mas i Carles Viver Pi-Sunyer, al Palau de la Generalitat, en una imatge de labril del 2015.

CARLES MONTAÑÉS

1-O: Si Viver Pi-Sunyer parlés...

Enric Hernàndez

Al falsejar fins i tot els tractats de l'ONU sobre l'autodeterminació, el procés substitueix la pulcritud democràtica per l'escenificació revolucionària

L'autodeterminació com a principi central en l'àmbit internacional va ser reconeguda formalment amb la fundació de les Nacions Unides el 1945. Com a dret, l'autodeterminació ha rebut, contràriament, un tractament més limitat. S'ha de distingir entre secessions pactades i secessions unilaterals. El dret internacional no prohibeix les secessions pactades; s'entenen com un assumpte pròpiament intern. El dret de secessió unilateral només està regulat explícitament pel dret internacional en casos de descolonització (Resolucions 1.514 i 2.625 de l'ONU).

Aquestes disquisicions jurídiques emergeixen d'un text tan poc sospitós a ulls de l'independentisme com el 'Llibre Blanc de la Transició Nacional de Catalunya', documentat informe del 2013 obra del prestigiós jurista Carles Viver Pi-Sunyer. El llavors comissionat de la Generalitat és avui, amb Carles Puigdemont, director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern i arquitecte de les "estructures d'Estat" de la futura República catalana.

Poc amic dels focus i les declaracions, Viver Pi- Sunyer va assistir dimarts, segons les cròniques, a la presentació de l'esborrany legislatiu que pretén donar empara al referèndum unilateral de l'1-O. No consta si l'exmagistrat del Tribunal Constitucional ha col·laborat o no en l'elaboració d'un text l'exposició de motius del qual, en tot cas, s'assembla com un ou a una castanya al citat tom 4 del 'Llibre Blanc', la bíblia jurídica del procés independentista.

PIRUETA ENGANYOSA 

Des del seu inici, la proposició de Junts pel Sí i la CUP subratlla que a Catalunya l'assisteix el dret a l'autodeterminació perquè aquest va ser reconegut per Espanya al ratificar un tractat de l'ONU el 1977, abans de les primeres eleccions democràtiques. Però eludeix, en una pirueta enganyosa, que el tractat en qüestió el cenyeix als "territoris no autònoms i en fideïcomís". Si Viver Pi-Sunyer parlés...

Si en la seva primera línia la futura llei ja conté una falsedat, què es pot esperar del seu articulat. L'esbombada pulcritud democràtica del procés ha deixat pas, definitivament, a la pura escenificació revolucionària. 

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.