L'informe de l'1-O que amaga el Govern

Després de fulminar Baiget, Puigdemont haurà d'escollir: o purga els seus col·laboradors escèptics amb el referèndum o s'exposa a un degoteig de dimissions

1
Es llegeix en minuts

Oficialment no existeix perquè no va arribar a la taula del Govern, però els seus juristes han elaborat un informe clau en el desenllaç de la compra d'urnes per al referèndum de l'1-O. L'estudi que amaga el Govern il·lustra les seves dificultats per organitzar la consulta unilateral, així com els dubtes dels funcionaris i els consellers marginats del pont de comandament.

Després de la imputació de la consellera de Governació, Meritxell Borràs Meritxell Borràs, i del seu ex número dos per activar la compra de les urnes, el Govern sospesava firmar de manera col·legiada un acord marc per completar el concurs. L'informe jurídic, no obstant, va ser concloent: aquell pas abocaria la fiscalia a ampliar la querella al president Carles Puigdemont, al vicepresident Oriol Junqueras, a tots els consellers, al secretari general de Vicepresidència i, amb ell, a bona part de la cúpula funcionarial.

L'assumpció de responsabilitats, doncs, no seria col·lectiva, sinó d'índole personal, i els delictes imputables serien els de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, aquest últim penat amb presó. Diversos consellers i alts càrrecs van començar a expressar internament la seva inquietud davant aquest escenari. Dies més tard, el Govern va declarar desert el concurs. 

Notícies relacionades

La provisió de 8.000 urnes de metacrilat, de gran rellevància simbòlica per donar credibilitat domèstica i internacional a l'1-O, és una pedra a la sabata del sobiranisme. Més encara si es té en compte que, segons un dels proveïdors frustrats, fan falta tres mesos per fabricar-les. El Govern ja estaria fora de termini.

PURGA O DEGOTEIG

El conseller Jordi Baiget ha sigut el primer a assenyalar en públic que l'emperador està nu, imperdonable traïció a la causa per la qual Puigdemont l'ha llançat a la fogueraPuigdemont . No serà l'últim. El president haurà de decidir ben aviat si du a terme una purga dels col·laboradors escèptics amb el seu pla de ruptura o si s'exposa a un degoteig incessant de dimissions. També les dels que, abans de fingir que organitzen un referèndum vinculant, però sense cens legal i amb urnes de cartró, prefereixen assumir que l'1-O serà, com a màxim, un altre 9-N.