La pàtria del PNB

S'haurà d'esperar al 'big bang' de la tardor per veure com actuen el nacionalisme basc i el nou socialisme

1
Es llegeix en minuts

"El Govern compra al PNB el suport als Pressupostos per 472 milions" ('ABC', 23-02-2010).

"Zapatero compra al PNB 18 mesos de poder debilitant més Espanya» ('El Mundo', 16-10-2010) "Zapatero ven els pressupostos al PNB» ('La Gaceta', 23-09-2010)

Aquestes només són algunes de les bufetades que a manera de titular es va emportar l'Executiu socialista per pactar els pressupostos amb els nacionalistes bascos. Per no parlar de les floretes que li van dedicar periodistes com Alfonso Ussía. Que serveixi d'exemple la que va publicar a 'La Razón', el 24 de febrer del 2010: «Els nacionalistes, és igual que siguin catalans, bascos o gallecs, no odien l'Estat. L'Estat per a ells és un xollo (…) la clau victimista que obre de bat a par la porta dels seus rebostos. Però sí que odien Espanya, la Pàtria comuna amb un mil·lenni d'unitat a l'esquena».     

Hi ha més exemples com aquests, extrets del llibre 'Las mil frases más feroces de la derecha de la caverna' (Aguilar), escrit pel col·lega José María Izquierdo, i que val la pena rellegir perquè ajuda a interpretar algunes de les coses que estan passant sis anys després. Per exemple, el tracte donat a Catalunya i la hipocresia il·limitada per negociar amb Euskadi. 

Notícies relacionades

«La postura del PNB és un símptoma que és possible el diàleg i la negociació en aquesta legislatura. No és qüestió de cobrar o premiar. És qüestió d'invertir de manera justa». Si està pensant que la frase és d'un nacionalista basc s'equivoca. La va pronunciar la dirigent del PP Andrea Levy fa només 15 dies. Va ser en una entrevista a RNE on, ¡oh sorpresa!, va contraposar els «bons dirigents» del PNB al Govern de Carles Puigdemont que, segons ella, «no lluita per obtenir uns avantatges ni unes millors inversions». 

Home, que la Generalitat podria gestionar millor és cert i que el debat independentista monopolitza qualsevol altra reflexió és evident. Però d'aquí a acusar el Govern de no voler el millor per als seus ciutadans potser hi ha una distància. En fi, s'haurà d'esperar que es  produeixi el 'big bang' a la tardor per veure com actuen els uns i els altres. També el pragmàtic PNB i el nou PSOE.