PETIT OBSERVATORI

Al poder no li agraden les urnes

Prohibir que es venguin urnes a qui vol comprar-les és una raresa sense precedents

1
Es llegeix en minuts

Tots sabem que el món del comerç és molt important. Ocupa i proporciona molts llocs de treball i satisfà una gran diversitat de necessitats. La molt antiga Junta de Comerç de Barcelona es va crear el 1758, i ja tenia antecedents. Però centrant-nos en el present, no cal subratllar la importància que té l’exercici del comerç a Catalunya. Comerciar és una activitat d’un gran abast social. Però el Govern espanyol vol prohibir, ara, un comerç molt especial: la compravenda d’urnes. 

Les urnes són unes «caixes que serveixen per dipositar-hi vots». Es fan servir en ocasions diverses, des d’elegir el president d’una corporació professional al guanyador d’una rifa. I ara Rajoy fa saber que les empreses que venen urnes no poden vendre-les a la Generalitat. 

Ho trobo fantàstic. ¿On és la llibertat de comerç? ¿On és la llibertat de compra i la llibertat de vendre? Sembla que vivim en un règim democràtic que accepta democràticament la llibertat d’opinió.

El dret a manifestar-se en llibertat va ser negat en temps del franquisme. L’única manifestació que recordo d’aquell temps és l’organitzada pel règim per glorificar un aniversari del Glorioso Movimiento Nacional. No hi havia cap altra alternativa. 

Notícies relacionades

Posar urnes al carrer té un gran significat: vol dir que un país viu en democràcia, i que el poder accepta la diversitat d’opinions. Prohibir que una empresa vengui urnes a qui vulgui comprar-les és, probablement, una raresa sense precedents. ¿Hi ha algun precedent, a Europa, d’una prohibició com aquesta? Perquè allò que es vol votar ni és una revolució, sinó un referèndum pactat amb l’Estat. 

Tenim dos referèndums celebrats en temps encara recordables pels que som vells. El de l’any 1947, per sotmetre a decisió popular la llei de successió del cap de l’Estat, i el 1966 la llei per aprovació de la llei orgànica de l’Estat. Després d’això, és natural que Catalunya també vulgui fer el seu, democràtic, referèndum.