Excés de quota

El PNB arrenca contrapartides milionàries a Rajoy a canvi de recolzar el pressupost. Missatge a Catalunya: la política o la fas, o te la fan

1
Es llegeix en minuts

Ja se senten, alts i clars, els ritus d'aparellament entre les dretes basca i espanyola amb què feia broma Xabier Arzalluz durant el seu interessat idil·li amb José María Aznar. Josu Erkoreka, que ha cisellat el seu pragmatisme al Congrés i en el moderat Govern del 'lehendakari' Íñigo Urkullu, anuncia l'imminent enllaç pressupostari amb Mariano Rajoy, després que el PP demanés la mà al PNB al facilitar l'aprovació dels seus comptes. "Hem avançat en aspectes molt importants de la quota que poden suposar 15 anys de pau fiscal", apunta Erkoreka.

'Pau fiscal'... Feliçment desterrat el fantasma de la violència, la 'pax basca' es consolida avui en milions en efectiu, fruit d'un concert que situa la relació entre Madrid i Vitòria en peu d'igualtat. En l'última dècada, ni a Juan José Ibarretxe, ni a Patxi López, ni a Urkullu els va satisfer el càlcul de la quota --l'aportació 'solidària' de les hisendes basques a l'Estat-- que proposava el Govern. No per això es van radicalitzar; van litigar a l'espera de temps millors.

Aquests han arribat de la mà d'un Rajoy debilitat, del replegament bipartidista i de l'aventura sobiranista a Catalunya que, en la pràctica, ha inhabilitat els seus 17 diputats a Madrid com a socis d'investidura o de pressupostos. La primera i imprescindible crossa de l'actual Govern és Ciutadans, amb els nacionalismes basc i canari arrambant amb les concessions territorials abans criticades per Albert Rivera. El nou PDECat i la vella CDC haurien de prendre'n nota: la política o la fas, o te la fan.

Notícies relacionades

Del 'pacte del Majestic' Jordi Pujol en va arrencar una millora del finançament d'uns 200 milions a l'any, que després va dir ampliar fins a 1.000. Amb José Montilla el teòric increment, inversions de l'Estat al marge, es va situar en un entorn similar. Encara que part dels anunciats guanys no van arribar mai a les arques de la Generalitat.

A TORNAR

A Euskadi la balança fiscal amb l'Estat li surt sempre a tornar: 1.576 milions el 2011, superàvit que ara Rajoy es disposa a ampliar. Altres territoris pagaran per l'excés de quota dels bascos. S'accepten apostes.