NOVA FASE DE LA LEGISLATURA

Rivera es presenta com el moderador del PP amb el seu pacte de Pressupostos

El líder de Ciutadans demana al PSOE que recolzi els comptes públics com ell ha fet a Andalusia o Astúries

zentauroepp37902830 rivera170402165948

zentauroepp37902830 rivera170402165948 / Luca Piergiovanni

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Albert Rivera, president de Ciutadans, vol erigir-se en la garantia de l’estabilitat política a Espanya i aparèixer com el que doblega una dreta corrupta i una esquerra antiquada. El suport de la formació taronja als Pressupostos Generals de l’Estat no és un «xec en blanc» sinó, segons ell, un exemple d’«oposició útil» que aconsegueix millores socials en els comptes públics. Amb aquest missatge, llançat ahir davant els dirigents territorials que formen el consell general de Ciutadans, Rivera pretén presentar-se, a curt termini, com a força clau en la governabilitat i, a mitjà termini, guanyar recolzaments electorals i accedir al Govern central.

Les propostes que Ciutadans ha introduït en el projecte de Pressupostos després de les negociacions amb el Govern del Partit Popular seran la carta de Rivera en el debat polític dels pròxims mesos. De fet, li servirà com a punta de llança contra la negativa del PSOE de recolzar els comptes i exigirà als socialistes que tinguin el mateix comportament que Ciutadans ha tingut a l’aprovar els Pressupostos i donar estabilitat als d’Andalusia, Astúries o Extremadura.

TEMPERAR ESQUERRA I DRETA

¿Realment el PSOE Podem frenaran aquests Pressupostos quan ells s’han aprofitat de la nostra política útil?», es va preguntar ahir al clausurar la reunió del consell general de Ciutadans, per respondre’s gairebé immediatament: «El PSOE s’ha d’oblidar de les seves picabaralles internes i ha de recolzar els Pressupostos de l’Estat».

Notícies relacionades

Rivera va donar les pautes d’actuació del seu partit per temperar la dreta en política econòmica i l’esquerra en política social. Per això va subratllar que, gràcies a Ciutadans, els Pressupostos per a aquest any no incorporen més impostos ni més retallades socials, sinó «polítiques noves per a la classe mitjana», com els permisos de paternitat i les tarifes planes per a autònoms.

Les advertències i oferiments de Rivera al PP i al PSOE van ser alienes a la situació de Múrcia. Quan falten dos dies per al debat de la moció de censura contra el president autonòmic, el popular Pedro Antonio Sánchez, Rivera va preferir no abonar-se sobre el comportament de la formació de Rajoy, amb qui té firmat un pacte anticorrupció. Tampoc va revelar a canvi de què recolzaria o no el PSOE. Només va deixar caure un retret als «que volen armar enrenou a Múrcia».