Anàlisi

Una ordre de presó anunciada

La reiteració delictiva i el risc de destruir proves per part de Jordi Pujol Ferrusola han portat el jutge a dictar-ne l'empresonament

2
Es llegeix en minuts
jgblanco38177431 madrid 25 04 2017  politica   jordi pujol ferrusola vuelve a170425115735

jgblanco38177431 madrid 25 04 2017 politica jordi pujol ferrusola vuelve a170425115735

Com era previsible, el jutge central d’Instrucció número 5 ha acordat, a petició de la fiscalia i altres acusacions, l’ingrés en presó provisional incondicional –no hi ha fiança, almenys per ara– i comunicada de Jordi Pujol Ferrusola. Era previsible, perquè, tot i estar sotmès a un severa investigació judicial, tots els indicis apuntaven que Pujol júnior maniobrava amb els seus fons a través d’una sèrie de societats instrumentals i buides de contingut, de paradisos fiscals, de testaferros i, fins i tot, de familiars, per evitar que caiguessin en mans de la justícia.

En efecte, aquesta mesura cautelar es justifica, en primer terme, per la comissió de fets de certa gravetat –pena superior a dos anys–. En segon terme, conseqüència del que s’ha dit anteriorment, és que davant la imputació de fets greus s’incrementi el risc que l’imputat pretengui sostreure’s a l’acció de la justícia, és a dir, que existeixi risc de fuga. És cert que, en bona mesura, i d’acord amb el mandat de proporcionalitat, aquest risc es pot conjugar en part amb la retirada del passaport –cosa que ja s’havia acordat–, però avui dia aquesta limitació, i més per a persones amb possibles econòmics i socials, és més aviat foc d’encenalls.

Descartat l’atac a la mateixa o a altres víctimes del delicte, tenint en compte la naturalesa no personal i col·lectiva dels delictes de contingut econòmic que s’imputen al primogènit dels Pujol Ferrusola, queda un últim requisit, que, com deia, sembla haver sigut el catalitzador de les peticions de la fiscalia i de l’acord del jutge: la reiteració delictiva i el risc de destruir proves o la possible comissió de delictes diversos encara que fossin semblants o similars als que són objecte de la investigació. Seguir maniobrant, com raonablement s’ha presumit, amb actius radicats o controlats des d’Espanya compleix amb l’últim requisit enunciat: suposa la destrucció o alteració de proves i crear una insolvència sobrevinguda per anul·lar l’obligació de la reparació econòmica del dany causat, ja sigui al Fisc, a patrimonis aliens o a la mateixa justícia amb el rentat de diners.

Notícies relacionades

Si bé no s’ha de descartar un risc calculat per part de qui decideix operar en el sentit descrit o que aquest risc, fins i tot, es doni per fet, no deixa de ser una forta advertència, no només per als afectats sinó també per a altres subjectes susceptibles d’enjudiciament.

Gran volum de corrupció 

En efecte, els jutges són molt reticents a ordenar presons provisionals per temes econòmics. No obstant, la corrupció tant pública com privada –tingui la qualificació delictiva que tingui– està adquirint a Espanya un volum escandalós, amb uns imports indiciaris vertiginosos, fet que incrementa la gravetat penal de les infraccions. Per això no és estrany que diversos imputats per corrupcions diverses siguin hostes del sistema penitenciari. Per a ells, encara que aquesta mesura de presó no és un avançament de la pena i es pot revocar, the party is over