La 'postveritat'

Mentides, corrupció i canvi digital

El millor que ens aportarà el canvi digital serà comprovar com aquells que no puguin mantenir en públic el que diuen en privat estaran morts

1
Es llegeix en minuts
 

  / ALBERTO MARTIN

«Ya nos hemos inventado una cosa para darle una leche». M’he quedat glaçada quan he sentit la conversa entre els màxims responsables del diari 'La Razón', el director Francisco Marhuenda, i el president, Mauricio Casals, admetent sense cap pudor que creaven i publicaven notícies falses per coaccionar Cristina Cifuentes, presidenta de la Comunitat de Madrid, per tal que no denunciés unes irregularitats que implicaven Edmundo Rodríguez, conseller delegat del diari. Creen i publiquen mentides i tenen la barra de dir-s’ho obertament.  Per acabar-ho d’adobar, si cal, el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, els aturarà qualsevol investigació. La descomposició de l’Estat és conseqüència directa de la corrupció de les seves estructures polítiques i judicials amb la inestimable col·laboració del periodisme afí.

Notícies relacionades

Els confesso que em sento molt malament, òrfena de referents i busco i rebusco sortides. El qüestionament de la veritat ha arribat al seu punt neuràlgic. El llenguatge ho permet tot. És espantós. Res no ens ofega, res no ens talla la respiració quan diem alguna cosa monstruosa. El llenguatge és summament servil i no té límits ètics. El savi George Steiner respon així a Laure Adler en un llibre que els recomano: 'Un largo sábado'. I llavors em ve al cap el mestre de periodisme Ryszard Kapuscinski, quan afirmava que, per ser un bon periodista, cal ser una bona persona. ¿Encaixa aquesta màxima ètica en els temps de la 'postveritat 'i dels 'fets alternatius', versió segle XXI del que fins ara coneixíem com a mentides?  Com que no crec en la regeneració espontània dels valors morals ni individualment ni col·lectivament, vull confiar que l’anomenada transformació digital, que va molt més enllà de la innovació tecnològica i comporta un canvi de mentalitat en les persones, faci aixecar catifes i més catifes que amaguen porqueria i corrupció. El millor que ens aportarà el canvi digital es veure que els que no puguin mantenir en públic el que diuen en privat, estaran morts. 

.