Bla, bla, bla

1
Es llegeix en minuts
La biblioteca 8 L’Institut Jaume Balmes destina part de la seva planta baixa a la consulta de llibres.

La biblioteca 8 L’Institut Jaume Balmes destina part de la seva planta baixa a la consulta de llibres. / CARLOS MONTAÑÉS

Ja tenim el Dia de Sant Jordi i Dia Mundial del Llibre a sobre i toca esplaiar-nos en com mola llegir, que si ja hem tocat fons en el sector editorial i sembla que comencem a aixecar el cap encara que lentament, que si l’informe PISA ens posa per sota o per sobre de la mitjana europea pel que fa a comprensió lectora i bla, bla, bla.

I durant aquestes tertúlies culturals que mantindrem entre festa i festa literària, tornarem al gastat tema del foment de la lectura, que és necessari fer més campanyes ad hoc, que les realitzades en el passat van ser un desastre («¿te’n recordes d’aquella del mico?», dirà algú), que s’han d’invertir diners però no per cobrir l’expedient, que el problema resideix en el fet que els polítics no llegeixen i bla, bla, bla.

Notícies relacionades

Sé que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha presentat el Pla Cultura 2020, en què apareix, entre altres coses, un necessari pla de foment de la lectura. O que des de fa un any, des de l’Observatori de la Lectura i el Llibre que depèn d’aquest ministeri, van iniciar Lectureando: un espai web en què difonen una sèrie d’iniciatives molt especials que es porten a terme al país i que val la pena conèixer. A Catalunya també s’han posat les piles i el conseller de Cultura va anunciar l’altre dia la creació d’una Direcció General del Llibre, i em consta que s’està ultimant un pla estratègic de lectura a tres anys vista que es donarà a conèixer ben aviat. Potser l’any 2020 tindrem sort i apujarem un o dos punts la ràtio de lectors.

Així que no seré jo qui es carregui l’imprescindible suport institucional als llibres, però fins que això de la lectura no arribi de veritat als parlaments i es tracti com el que és, un tema de prioritat nacional, seguirem més o menys igual. Necessitem un consens polític unànime i a llarg termini, si fa falta una llei orgànica que sobrevisqui al marge de qui governi i que ens obligui a tots, i dic a tots, sectors públics i privats, a recolzar la lectura. Només la transversalitat i el compromís reglat aconseguiran que les futures generacions llegeixin més. La resta, ja ho saben, és bla, bla, bla.