L'actuació de les Nacions Unides

No hi ha descans per a Guterres

El nou secretari general de l'ONU s'ha d'enfrontar sense dilació a diversos i importants reptes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp37067078 jlx01 nueva york  estados unidos   27 01 2017   fotograf a f170201222427

zentauroepp37067078 jlx01 nueva york estados unidos 27 01 2017 fotograf a f170201222427 / ESKINDER DEBEBE

Marca la tradició que tot nou secretari general de l’ONU té un període de gràcia de 100 dies; el mínim per agafar les regnes de la més gran i més complexa organització internacional. Però António Guterres no ha tingut aquest luxe. El portuguès va arribar al càrrec l’1 de gener amb el desafiament de millorar la seva eficàcia, demostrar la seva pertinència davant el cor creixent de crítiques i, sobretot, lidiar amb la nova i impredictible Administració nord-americana. 

  

 Però abans de poder posar-se de ple en aquestes tasques s’ha trobat amb la que pot ser la crisi humana més gran de la història de l’ONU: la fam ja declarada al Sudan del Sud i el risc imminent a Somàlia, l’est de Nigèria i el Iemen, que podria afectar uns 20 milions de persones. El que és pitjor és l’evidència que en tots aquests casos la fam està causada directament per l’acció humana, enmig de la violència, els desplaçaments forçats i la inseguretat. El Programa Mundial d’Aliments ha fet una crida per recaptar els 1.200 milions de dòlars que necessita per respondre a l’emergència d’aquí al mes de juliol vinent. El temps hi juga en contra: una vegada que es declara la fam, parar-ne els efectes pot costar anys.

   

ATAC ALS DRETS HUMANS

 Mentrestant, Guterres s’ha topat de cara amb algunes decisions de Donald Trump que l’afecten directament: el nomenament com a nova ambaixadora davant l’ONU de Nikki Haley –una dona sense experiència internacional, el paper de la qual serà el de lleial sequaç del president en la seva brigada antimultilateralista– i l’anunci de la dràstica retallada, de fins a un 40%, del pressupost destinat a la política exterior en general i a l’organització en particular. I ha topat també amb el veto migratori a les persones procedents de set països musulmans. Per a l’home que ha encarnat l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats durant gairebé deu anys deu ser difícil mantenir la calma davant d’un atac com aquest als drets humans per part de qui encara és el principal donant de l’ONU.

   

La fam a l'Àfrica  La fam a l'Àfrica i el paper dels EUA de Trump al món, assumptes clau

 Juntament amb les emergències i l’impacte del nou Washington, Guterres haurà de lluitar contra els desafiaments tradicionals: la burocratització i la gestió d’una multinacional que dona feina a més de 85.000 persones i té desplegats 97.000 efectius de 110 països en missions de pau, la complexa situació al Pròxim Orient –començant per Síria–, la millora de la prevenció de conflictes, la lluita contra el terrorisme transnacional en totes les seves formes, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible… I, per descomptat, el maneig del joc polític i diplomàtic al més alt nivell, amb actors els interessos dels quals estan sovint enfrontats.

  

Notícies relacionades

 Són molts els reptes d’una organització que es va crear per a un món actualment completament diferent; però ningú pot posar en dubte la seva vàlua i la seva aportació a la pau i al desenvolupament en les seves més de set dècades d’existència. António Guterres té per endavant la tasca de fer-la seguir avançant. Ningú ha dit que sigui una tasca fàcil.