Editorial

Foscor al túnel de les Glòries

L'auditoria és demolidora amb el resultat d'un concurs que també està sota sospita judicial

1
Es llegeix en minuts

L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha presentat una demolidora auditoria de la primera fase de les obres del túnel de les Glòries que tindran un sobrecost de gairebé 12 milions, pràcticament el 20% més del projecte adjudicatari del concurs. La causa, segons els auditors, és l’acumulació de deficiències en l’estudi previ que han comportat una proliferació d’imprevistos, que ja sumen un retard estimat de moment en 18 mesos. Els auditors apunten que les causes d’aquest desajust estan en l’excessiu pes del preu en els barems del concurs, que ha portat a confiar l’obra a empreses amb poca experiència i capacitat tècnica per a una infraestructura tan complexa. 

La gravetat d’aquests fets s’ha de connectar amb la investigació que sobre aquesta adjudicació està realitzant el jutjat del Vendrell en el sumari de l’anomenat ''cas 3%'. Entre les adjudicacions que podrien estar en l’origen de les donacions a les fundacions de Convergència hi ha precisament la del túnel de les Glòries en els temps en què Xavier Trias era alcalde de la ciutat i Antoni Vives, responsable d’urbanisme. A ningú se li escapa que una de les maneres més habituals d’alterar els resultats d’un concurs públic és l’oferta de preus a la baixa. I que una manera també habitual de recuperar el que s’ha perdut i el que s’ha pagat en comissions és el sobrecost posterior de les obres basant-se en els imprevistos que sorgeixen.

Notícies relacionades

El consistori barceloní, que ha auditat aquesta obra a instàncies de la CUP, no pot passar de puntetes per aquest fosc assumpte. Que la suma del preu de l’adjudicació més els sobrecostos no superi la xifra de licitació (el sostre econòmic que estableix el concurs) no pot tranquil·litzar ningú. Entre altres coses, perquè en aquest tortuós camí entre l’oferta i l’adjudicació hi ha implicats personatges i empreses que estan sota una investigació judicial, de qui s’ha de pressuposar que són innocents, però també observar al microscopi.

L’equip de govern i els grups municipals han d’emprendre una investigació que resolgui tres aspectes: les responsabilitats polítiques del que ha passat, el destí final del sobrepreu pagat i la seguretat i viabilitat de l’obra executada. Hi ha massa zones fosques que la ciutadania va demanar aclarir amb el seu vot en les últimes eleccions.