L'atemptat de la capital britànica

Seguim travessant ponts alegrement

La vida ha seguit a Londres. Els ciutadans han agafat el metro o l'autobús a la mateixa hora i s'han donat el 'good morning' a l'arribar a l'oficina

2
Es llegeix en minuts
 

  / DANIEL LEAL-OLIVAS

La por ennuvola la capacitat de judici. Si t'atrapa, et mostra feble i vulnerable. És difícil d'ocultar. La por és un mal negoci perquè enforteix els teus enemics. Exigir valentia, és clar, és fàcil, però no tant exercir-la en moments difícils. Bravo pels britànics. Han mostrat quina és la fortalesa més genuïna, la que permet ser fidel a un mateix fins i tot en els moments més difícils.

La vida ha seguit a Londres. Els ciutadans han agafat el metro o l'autobús a la mateixa hora, s'han donat el 'good morning' a l'arribar a les escoles i oficines. El pont de Westminster, on el terrorista va atropellar els vianants, ha estat tancat menys de 24 hores. El temps just per investigar; suficient per dir «aquest és el nostre pont». El Parlament britànic, el més antic del món, s'ha reunit com estava previst. ¿Pot haver-hi una cosa més intel·ligent que mostrar el funcionament normal de la societat democràtica que els terroristes volen pertorbar?

«Un terrorista va intentar ahir silenciar la nostra democràcia; però avui ens reunim aquí amb normalitat». Són les paraules que la primera ministra Theresa May ha pronunciat a l'iniciar el seu discurs davant una abarrotada Cambra dels comuns. «La democràcia i els seus valors sempre prevaldran», ha dit després. Els altres intervinents, de tots els partits, han mostrat unitat. Solemnitat britànica a l'altura. Fermesa sense estridències, sense evocar discursos guerrers que no portin enlloc.

OBERTURA I BARREJA

Millorem la seguretat fredament. No està gens malament en aquests temps de Donald Trump. L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, musulmà i fill d'un conductor d'autobús, evoca el millor de la ciutat. Obertura i barreja. Ha respost a la ràdio, serenament, al ser preguntat per un atac del fill de Trump a les xarxes socials: «No comento els tuits de Trump». Exacte. L'atac a la democràcia és una qüestió massa seriosa per convertir-la en un 'show'.

Notícies relacionades

Evocar la normalitat també ha de recordar-nos els que donen la seva vida per garantir-la, com el policia Keith Palmer, que, desarmat, es va abalançar sobre el terrorista per evitar que arribés a les portes del Parlament. Enmig del pànic tots correm en una direcció menys ells. El viudo de Jo Cox, la parlamentària assassinada per defensar un Regne Unit obert i membre de la Unió Europea, ha recordat el que reconforta les víctimes en aquests moments: parlar d'elles, donar-los afecte i no prestar massa atenció al covard assassí. 

EL QUE ENS UNEIX

Quan falten pocs dies perquè Theresa May activi el cronometre del 'brexit' el cronometre del 'brexit'i comenci un termini de dos anys per negociar la sortida britànica, recordem el que no podran separar ni el canal de la Mànega ni els negociadors. Entre les víctimes hi ha un gran ventall de nacionalitats. Ahir va ser Londres, però abans va ser Brussel·les, París, Berlín, Istanbul o Madrid. Sabem el que ens uneix. Seguim construint i travessant ponts alegrement. Tornaré aviat al pont de Westminster