LA CLAU

Denunciar el pecador

'Llums i Taquígrafs' cartografia els focus, causes i xifres de la corrupció

1
Es llegeix en minuts

Gràcies a la perseverança de l’exdiputat David Fernàndez i del també periodista Àlex Romaguera existeix 'Llums i Taquígrafs', un atles de la corrupció que cartografia com fins ara no s’havia fet els focus, les causes i les xifres d’una plaga que va més enllà de la cobdícia humana. La bombolla immobiliària va pervertir encara més un sistema ja per si mateix amb massa imperfeccions. L’especulació, el frau fiscal, el finançament il·legal dels partits i la impunitat són els components que es repeteixen en la majoria de casos que han acabat aflorant: el saqueig del Palau, Pretòria, Mercuri, ITV, el 'clan Pujol', Petrum, Inipro, Innova, Treball, Turisme... es podria anar retrocedint en el temps fins a arribar a Filesa i Banca Catalana. 

  

 La corrupció troba sempre fórmules per expandir-se en els diversos mètodes d’abusar del poder i els silencis còmplices no fan res més que amplificar-la. La pregunta que hauríem de plantejar-nos com a societat és com se’n pot combatre l’arrel i les seves metàstasis. La filòsofa Hannah Arendt apel·lava a la dignitat, constància i cert coratge. Sembla una bona fórmula per reconciliar-se amb la condició humana i no perdre la poca o molta confiança que ens quedi en la nostra societat. Amb les dosis necessàries  de dignitat, constància i coratge individuals, però també les que puguem exercir com a col·lectius. El periodisme n’hauria de ser un. Ningú diu que sigui fàcil, però es tracta de resistir a les pressions, destinar professionals a investigar i entendre que, com reivindicava l’enyorat Xavier Vinader, el combat contra la corrupció és un combat ètic, polític i sociocultural. Si la llum s’apaga i els taquígrafs desapareixen ho lamentaran fins i tot aquells que creuen que el periodisme pot ser substituït per les xarxes socials.  

Notícies relacionades

  

 L’historiador Josep Fontana, una de les veus que clamen contra el silenci, denuncia que vivim en una cultura que ha integrat la creença que es pot pecar, penedir-se i tornar a pecar. Certament, les regles del joc ho permeten. Però davant dels canalles que pequen i pequen hem d’alçar la veu fins a quedar afònics.