Identitat i llei

Al voltant del teu nom

Ara ja em podran dir Jenn tots aquells que no em coneixen de res

1
Es llegeix en minuts
Al voltant del teu nom

JOAN PUIG

La partida de naixement, el padró dels últims sis mesos, de sis a vuit documents amb el nou nom que vols posar-te, dos testimonis i, per descomptat, molta paciència. Des que vaig demanar cita al registre per canviar-me el nom –de Jennifer a Jenn– fins que l’he tingut imprès al meu document d’identitat ha passat més d’un any. Podria no haver-me’l canviat.

En els últims anys tothom m’ha dit Jenn i m’ha conegut per aquest nom, els meus llibres i els meus articles estan firmats amb Jenn, i tan sols la meva família i els meus amics de tota la vida em segueixen dient pel meu antic nom. Ara, a més, em podran dir Jenn tots aquells que no em coneixen de res: les hostesses de vol, les infermeres que et fan passar a la consulta del metge, els agents de trànsit, els contractes editorials, les cartes oficials...

    Carson McCullers va renunciar al seu primer nom, Lula, i es va quedar amb un de molt més ambigu i masculí, com ella volia. A Frankie Addams hi ha una escena que només podia estar escrita per algú que necessita unificar la seva identitat amb un nom.

Notícies relacionades

Frankie, el nom de la qual comença per JA, com el del seu germà i el de la futura esposa d’aquest, vol dir-se F. Jasmine Addams. Li pregunta a Berenice si canviar-se el nom va contra la llei. I aquesta li respon que per descomptat, «perquè al voltant del nom d’una persona s’hi amunteguen les coses. Tu tens un nom i et van passant coses l’una darrere de l’altra, i tu et portes de diverses maneres i fas això i allò, de forma que el nom comença aviat a tenir una significació. Les coses s’han anat ajuntant al voltant del nom. Si és dolent i tens mala reputació, no pots sortir del teu nom i escapar-te’n així com així. I si és bo i tens bona reputació, n’has d’estar contenta i satisfeta».

    Carson es va desentendre de totes les coses que havia amuntegat al voltant de Lula, i jo m’he desprès de les coses que s’han anat ajuntant al voltant de Jennifer i de Jenni. M’he tret un pes de sobre. Frankie es preguntava què tenia ella amuntegat al voltant del seu antic nom. Jo ja no ho sabré mai. 

Temes:

Jenn Díaz