Els problemes de la globalització

Governar el turisme

Amb el PEUAT, Barcelona assumeix el repte de protegir els veïns enfront del mercat de l'allotjament

3
Es llegeix en minuts

Un dels fenòmens que han caracteritzat la globalització és el creixement exponencial del turisme internacional. Avui dia és més fàcil viatjar a un país llunyà, conèixer altres ciutats i cultures. Les fronteres s’han desdibuixat i els vols s’han popularitzat. Hi ha una xifra per recordar: cada any viatgen més de mil milions de turistes entre diferents països del món, una xifra que s’ha multiplicat per quatre en els últims 30 anys. Cada any la xifra creix a un ritme del 4% o del 5% anual i ningú és capaç de determinar quin és el límit d’aquest creixement. 

     

En aquest context, un bon nombre de grans ciutats amb turisme mundial han vist com el seu paisatge humà i urbà es transformava al mateix ritme que creixia l’arribada de turistes. París, Berlín, Londres, Nova York, Amsterdam… i també Barcelona veuen com cada any la pressió turística creix, i com creixen també els impactes sobre els barris i la població resident. Tenim en comú l’afectació d’un dret tan bàsic com és l’accés a la vivenda. La vivenda competeix amb altres usos més rendibles, i sense regulació pública es desencadena un doble procés de substitució d’usos i d’increment de preus i de lloguers: a Ciutat Vella ja tenim el preu de lloguer de pisos més alt d’Espanya. A més a més, a la substitució de vivendes per allotjaments turístics s’ha sumat també la popularització de plataformes web que ofereixen tota mena d’ofertes, accentuant i accelerant d’aquesta manera la problemàtica. 

A partir d'ara ningú es veurà expulsat de casa seva  A partir d'ara ningú es veurà expulsat de casa seva per un projecte d'allotjament turístic

Aquests canvis de caràcter global i que s’escapen del control de les ciutats de forma aïllada suposen un repte de primer ordre. Ningú nega que el turisme aporta activitat econòmica beneficiosa per a una ciutat, però en casos com el de Barcelona si es deixa aquesta qüestió només en mans del mercat les conseqüències poden arribar a ser nefastes. Ja fa temps que es veia la necessitat de posar ordre en aquest sector, perquè hi ha clars senyals d’alerta d’una tendència de totes totes negativa per a la ciutat: alguns barris cèntrics perden població a un ritme elevat; tenim barris sencers on hi ha més places per a turistes que veïns i veïnes vivint-hi; els barcelonins i barcelonines eviten passar per segons quines zones de la ciutat saturades pel turisme; la inversió internacional havia augmentat per la compra d’immobles que busca l’alta rendibilitat a curt termini de la bombolla turística. 

     

La moratòria hotelera decretada al cap de poques setmanes del canvi de govern a Barcelona va ser un encert. Feia falta detenir la tendència de creixement accelerat d’obertura de tota mena d’allotjaments turístics i posar-hi ordre. Veníem d’una barra lliure perfectament aprofitada pels inversors internacionals que tenia una cara oculta: l’expulsió dels veïns i veïnes dels seus barris i la substitució de la vivenda per activitat turística. Teníem un repte: governar el turisme

Després d’un llarg procés de treball i de debat polític i social, el ple de l’ajuntament ha aprovat el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics de Barcelona (PEUAT). Aquest és un instrument que ens permetrà limitar i posar ordre en el mercat d’allotjaments turístics a la ciutat. A Barcelona ja no estem en mans d’un mercat descontrolat, ara estem en mans de la regulació de la qual ens hem dotat col·lectivament. A partir d’ara, la implantació d’un negoci d’allotjament turístic a la ciutat ja no respondrà únicament a la previsió de rendibilitat i benefici del seu promotor, sinó a l’adequació a una normativa que defineix en quin lloc poden col·locar-se aquests negocis i en quines condicions.

Tenir un pla que reguli aquest mercat situa Barcelona com una ciutat que va un pas endavant en aquesta qüestió, i això és mèrit de tots: els moviments socials que han denunciat des del primer moment la situació de determinats barris, el mateix sector (que ha acceptat i defensat la necessitat de posar-hi ordre), els grups polítics que s’han sumat a la necessitat d’elaborar una regulació discutint-ne el contingut.

  

Notícies relacionades

 Barcelona ha estat a l’altura del repte realitzant una aposta per governar el que fins ara semblava ingovernable. És una victòria de tots, perquè a partir d’ara ningú es veurà expulsat de casa seva per un projecte d’allotjament turístic, els barris amb més pressió no rebran nous projectes que els saturin encara més i els nous projectes es podran realitzar amb ordre, de forma desconcentrada. La ciutat pren les regnes. Es governa.