Desglaç pressupostari

La CUP és conscient que, si no hi ha comptes, el Govern haurà de convocar unes eleccions autonòmiques i no un referèndum

2
Es llegeix en minuts

S'ha acabat l’onada de fred siberià i comença el desglaç, també en les relacions entre la CUP i Junts pel Sí. La negociació d’aquests pressupostos ja no ha tingut l’hostilitat que va tenir la negociació fallida de l’any passat, entre altres coses perquè JxSí ha fet l’impossible per recosir la majoria parlamentària dels 72 diputats: s’ha fet seu el full de ruta i moltes de les mesures concretes que la CUP posava sobre la taula.

És cert que ningú respirarà tranquil fins dissabte, que és quan el consell polític dels cupaires emetrà el seu veredicte definitiu a partir del que hagin discutit les bases a les assemblees territorials d’aquesta setmana. I no cal recordar que les assemblees de la CUP han proporcionat a la política catalana moments de suspens i girs argumentals que han provocat autèntica estupefacció fins i tot entre els seus mateixos votants. Però també és innegable que els cupaires aquesta vegada tenen molt difícil votar-hi en contra. Encara que qualsevol postura política és legítima, és de preveure que la CUP opti pel sí per dos motius: el primer, pel referèndum. L’argument de la CUP per tombar els pressupostos de l’any passat va ser la discrepància amb l’estratègia política de JxSí i especialment amb el desenllaç: volien un referèndum i no unes eleccions constituents. En el debat de la moció de confiança, Puigdemont es va fer seva la proposta cupaire i la va doblar: referèndum o referèndum. I des d’aleshores el Govern en ple l’ha defensat amb dents i ungles. Ha desaparegut, doncs, l’obstacle principal de la CUP per oposar-se als comptes.

El segon: perquè són uns bons comptes des del punt de vista de l’esquerra i de l’independentisme. Inclouen la partida social més gran que han tingut mai uns pressupostos (un 77% del total), incorporen els diners per al referèndum i, a més, recullen moltes de les demandes cupaires. Els de Junqueras s’han arremangat per negociar i han acceptat diverses esmenes: més mestres, més diners per a la renda mínima garantida, noves figures impositives. Vetar-les ara seria allargar el patiment de persones que necessiten l’aprovació dels comptes per poder accedir a partides socials ara insuficients en els pressupostos prorrogats.

Notícies relacionades

La CUP és conscient, a més, que, si no hi ha pressupostos, el Govern català haurà de convocar unes eleccions autonòmiques i no un referèndum. Amb un Govern bloquejat políticament al Parlament, asfixiat financerament per l’Estat, amb els intents de nous impostos aturats al Tribunal Constitucional, es veurien abocats a posar fi bruscament a la legislatura. I això no passarà.

Aclarit, doncs, aquest dilema, només ens queda un dubte: quants minuts trigarà el Constitucional a suspendre la partida dels pressupostos de 5,8 milions d’euros destinada al referèndum. Segur que seran molt més ràpids ells tombant-la del que ho haurien sigut els parlamentaris aprovant-la.