TRIBUNA

Els EUA de Biff Tannen

Amb la victòria de Trump mig món s'ha quedat amb la mateixa cara que Michael J. Fox a 'Retorn al futur 2'

1
Es llegeix en minuts
332141 2

332141 2

La nit del 10 de novembre del 2016 mig món es va quedar amb mateixa cara que Michael J. Fox davant el casino hotel de 27 pisos de Biff Tannen en aquell llunyà distòpic 1985 de 'Retorn al futur 2'. En realitat era 1989 i els guionistes de la segona part de l'èxit de Zemeckis van imaginar una ciutat, Hill Valley, dominada per un totpoderós multimilionari masclista, trampós i xenòfob que des de la seva torre de vidre dinamitava el Partit Republicà i tota la política nord-americana fins a accedir a la presidència d'uns EUA sumits en la violència i desigualtat.

Van imaginar un dèspota megalòman corpulent d'enorme tupè a punt d'accedir al botó nuclear en una distòpia en què els dolents sempre guanyen. I gairebé van encertar-la. Gairebé perquè potser avui tenim un Biff Tannen en el càrrec polític més poderós del planeta, però segur que no tenim vambes autoajustables ni monopatins voladors.

La victòria de Trump i la seva imminent presa de possessió com a quarantè cinquè president del país més poderós de la terra ha sigut anunciada i comentada com una de les pitjors notícies de les últimes dècades i ha suscitat tota mena de fosques prediccions tenint en compte el personatge. Potser amb la victòria de Trump ara els EUA comencen a bombardejar i envair països per espoliar els seus recursos naturals. Potser amb la victòria de Trump ara els EUA col·loquen una tanca al sud i apliquen polítiques neoliberals que provoquen enormes èxodes i una desigualtat encara més gran.

Notícies relacionades

Potser amb la victòria de Trump ara els EUA comencen a distingir entre països amics o enemics en funció de la quantitat de milions de barrils de petroli diaris que produeixen per a Occident. Potser amb la victòria de Trump ara als EUA els més pobres moren a casa per no poder pagar costosos tractaments mèdics. Potser amb la victòria de Trump ara els EUA obren presons alegals i immorals on es torturin presos amb granotes taronges sistemàticament.

Potser amb la victòria de Trump ara els EUA deixen de ser el que ha sigut amb els anteriors 43 presidents. La nació més justa, lliure i democràtica del món. Esperem que Trump i el seu almanac no ho espatllin.