28 set 2020

Anar al contingut

Al contraatac

Trillo, com un drap brut

Xavier Sardà

Dijous passat a la tarda, a Federico Trillo se li va aparèixer l'esperit descarnat de monsenyor Escrivá de Balaguer (sant), fundador de l'Opus Dei

Dijous passat a la tarda, a Federico Trillo se li va aparèixer l’esperit descarnat de monsenyor Escrivá de Balaguer (sant), fundador de l’Opus Dei. A Trillo, l’aparició li va resultar la cosa més normal, perquè la seva autoestima és extraordinària.

–Ben trobat, sant Josemaría.
–Hola, burro de Déu supernumerari. ¿Passant dies nefastos?

–Sí, però la teva Obra em dona força.
–D’això volia parlar-te, estimadíssim Trillo, perquè la teva cristianíssima tossuderia pot allunyar vocacions per a l’Opus Dei… Ja saps que estem en temps de laïcitats relativitzadores i covardies patriòtiques.
–¿Què he de fer, sant Josemaría?
–Mira, Trillo, estem en un cas en què estaria bé aplicar una certa dosi de Sant Desvergonyiment. Dimiteix com a ambaixador i després sic transit gloria mundi.

–Impossible, no em sento culpable ni políticament ni humanament. No puc dimitir perquè quedaria com un tou.
–És que aquí està la coseta, Trillo, burro, és que aquí està la coseta. A l’Opus t’hem ajudat a bloquejar-te emocionalment i a convertir els teus sentiments desordenats en granit impenetrable, però has de mortificar-te i dimitir.

–És injust, monsenyor. Sou vosaltres els que en els cercles i les xerrades en la idiosfera reforceu criteris inamovibles: matricular els teus fills en escoles de l’Obra, només platges decents, si es divorcia un fill no es va a casa seva, televisió sota clau, diaris censurats i només llibres autoritzats.
–Que sí, Trillo, que això està molt bé. Però es tracta de dimitir per no perjudicar l’Obra.

–¿Dimitir i donar-los el gran gust a laics i marietes, sant Josemaría?
–Sí, Trillo… S’ha d’ajudar els que ara manen a l’Opus, que volen mil vocacions en cada país i pressionen els directors de centre a la recerca de números, quotes, vendes i incidència. Vaja, que el teu entossudiment no ven, Trillo. Ets un famós opusdeista i has de donar exemple. Pensa que 'et regni ejus not erit finis'.

–Sí, el seu regne no tindrà fi, però el meu potser sí.
–A més, Trillo, ¿qui es va emportar els diners de les subcontractes?

–'Pater noster qui es in caelis'…
–¿Per què el vol no tenia assegurança?

–'Santificetur nomen tuum'.
–¿Per què tanta pressa per celebrar el funeral?

–'Adveniam regnum tuum'.
–¿Per què hi ha algun informe secret, Trillo?

–¡Vaaaaal! Dimiteixo-relleu, però després, directe al Consell d’Estat.
–Amén. Adéu, que vagi bé.