Rigor i imaginació

L'art meravellós d'improvisar

Saber reaccionar adequadament davant el que és imprevist és magnífic

1
Es llegeix en minuts
lpedragosa33416695 icult l auditori auditori temporada 2016 2017  gab160404204443

lpedragosa33416695 icult l auditori auditori temporada 2016 2017 gab160404204443 / SHELLY MOSMAN

La improvisació està desprestigiada. Amb raó. Les cultures mediterrànies, tan refractàries a planificar, surten massa sovint del pas amb solucions improvisades escassament solvents. Fer sense haver previst sol ser garantia de mala solució. Per això ens malfiem de la improvisació. Una llàstima, car ser capaços d’improvisar deu ser la nostra màxima virtut. En abusar-ne, l’hem convertida circumstancialment en defecte.

    No tot pot respondre a un pla previ. Saber reaccionar adequadament davant de l’imprevist és magnífic. El geni sol anar associat a una resposta ràpida i brillant a una pregunta impensada. L’èxit del jazz es degué en bona mesura a les improvisacions de les 'jam sessions'. I és que només els músics de raça poden improvisar sense una partitura que els marqui el camí. Ben mirat, un compositor sempre improvisa, perquè escriu en un pentagrama en blanc.

Notícies relacionades

    Els músics barrocs eren grans improvisadors. Cada concert era diferent, encara que toquessin les mateixes peces. Incorporaven i treien, transportaven i alteraven. Mozart, per exemple, vivia en la improvisació permanent. Una delícia. En la nostra música popular, les glosses, les albades, les jotes, les corrandes o els garrotins són esplèndids exemples, no de músiques, però sí de lletres improvisades. Però després vingueren la rigidesa acadèmica i les gravacions discogràfiques, que fixen un instant interpretatiu iterat 'ad nau­seam'.

    La pianista veneçolana Gabriela Montero ha rescatat la improvisació en els concerts de música clàssica. L’audiència li suggereix temes i ella improvisa. Ja ho feien Johann Sebastian Bach i Frederic II de Prússia, amb fugues i cànons que acabaren esdevenint la genial 'Ofrena Musical BWV 1079'. Montero, que actualment resideix a Barcelona, fa concerts i improvisacions arreu del món. Hi exhibeix la mateixa balsàmica llibertat d’esperit amb què pledeja constantment a favor dels drets humans. Serà l’artista resident de Juventuts Musicals de Banyoles durant 2017. Benvinguda la (bona) improvisació. 

Temes:

Música