EFECTES D'UNA SOCIETAT HIPERREGALADORA

Estimats Reis Mags...

En aquesta època de regalar, posar límits a les demandes dels nens és sa i afavoreix l'autocontrol

2
Es llegeix en minuts
 

  / JORDI COTRINA

Estimats Reis Mags, hem cregut necessari escriure-us aquest any per fer-vos algunes peticions una mica sorprenents, però la situació és prou important perquè les prengueu en consideració. Les nostres llars s’han convertit en autèntiques botigues de joguines i objectes que a vegades es fa complicat assimilar o recordar quin ha sigut l’autèntic motiu de tanta generositat.

Tothom regala, des de l’àvia fins al Pare Noel i els pares i els oncles, perquè durant aquestes dates s’ha de regalar el que sigui. Així, des de mitjans de desembre, els nens consulten tota mena de catàlegs i assenyalen tot el que volen, cinc, vuit, deu demandes, tant és, ells demanen perquè ja els portaran molt més del que assenyalin. 

Recordo fa anys, quan vam començar a preocupar-nos per aquest assumpte i vam descriure els nens hiperregalats immersos en una societat hiperregaladora i fora de control. Aquests nens amb dret a demanar-ho tot, sense esforçar-se per guanyar-s’ho, exigents i capritxosos i amb poca sensació del valor de les coses, desconeixedors de l’autocontrol, de la frustració i sense capacitat per a l’espera; nens de la riquesa i la desmesura. Vam pensar llavors, que en èpoques de crisi el panorama podria canviar, però no. Tot segueix igual, l’àvia segueix comprant-ho tot per als seus néts, els pares es gasten el que no tenen i tots competeixen per regalar el millor i que els nens tinguin el que demanen.

TEMPS PER REGALAR

Vosaltres, suposo, en deveu tenir una part de culpa, així és que la nostra primera petició és que tots els adults es posin d’acord per ajudar els nens a controlar la situació. Se’ns acuden algunes idees, començant per regalar temps als nens. Temps de qualitat i en quantitat, per parlar i per compartir; per aprendre a escoltar i a reflexionar; per aprendre a esperar i a gestionar les emocions i la frustració.

Creiem que moltes famílies han perdut aquest temps preciós buscant regals materials en lloc d’agafar de la mà els nens per passejar i jugar a la pilota; per llegir un conte o visitar l’àvia; per mirar-se als ulls i renunciar a la tecnologia una tarda per mirar els núvols i avorrir-se somiant.

EL VALOR DE L'ESFORÇ

Sabem que és època de regalar  i una segona petició, que segurament ajudarà els nens a ser més bones persones i a reforçar el seu caràcter: no portar-los tot el que demanen. Posar límits a les demandes és sa i afavoreix l’autocontrol. El regal és resposta a un mereixement i els nens han d’aprendre a avaluar les seves fortaleses i debilitats; s’han de guanyar el regal i l’han de valorar no pel seu preu, sí per l’esforç que l’altra persona, que vosaltres, heu fet per gratificar-los. La nostra canalla ha anat perdent la seva capacitat de sorpresa i molts s’estan saltant les seves etapes infantils amb la nostra aprovació i això no és just.

    

Notícies relacionades

Per acabar, volíem demanar-vos que no sigueu tan generosos, que recupereu el sentit de l’exigència; que els pares n'aprenguin de vosaltres i els nens dels seus pares.