PETIT OBSERVATORI

Sobre cotxes, bicis i motos

El trànsit es col·lapsaria a Barcelona si un dia totes les motos fossin substituïdes per cotxes

1
Es llegeix en minuts
corta

corta

Fa molts anys vaig conduir el meu cotxe, muntanya amunt, per la carretera de l’Arrabassada. En dèiem així, aleshores, però ara veig que en diuen la Rabassada. Deixo de banda, provisionalment, la qüestió lingüística. Rabassa, Arrabassada...

Vaig deixar enrere el Tibidabo i vaig començar a baixar cap al Vallès. No va ser fàcil. Hi havia una considerable tempesta d’aigua i no em va ser fàcil anar enfocant els fars del cotxe per trobar, en la foscor, on s’iniciava l’estreta carretera de baixada. Vaig aconseguir anar Vallès avall i no vaig faltar a la reunió prevista. 

Ara he llegit que la carretera de la Rabassada és la més perillosa de Catalunya. Encara que no plogui. Les baixades i els revolts no són fàcils. Ni per a les motos ni per als cotxes. Ho afirma, pel que fa a les motos, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB. Cal tenir en compte que en aquests últims anys la xifra de cotxes en circulació baixa una mica mentre que cada vegada hi ha més motos, amb un creixement notable. 

Jo he conduït milers de quilòmetres en cotxe, per diversos països, però no he conduït mai cap moto. Sí que he anat, potser una sola vegada, de paquet un dia de Sant Jordi. En Pau, el marit de la meva editora, em va portar amb la seva moto perquè pogués arribar a temps a les successives parades de llibres. A peu, suposava quedar-me aturat en una carrera d’obstacles. 

Notícies relacionades

Les motos són cada vegada més presents als carrers de Barcelona. És un fet perfectament comprensible. I potser cal tenir en compte que si les motos desapareguessin la circulació automobilística a Barcelona seria pràcticament impossible.

La moto, és cert, improvisa a vegades uns desplaçaments sobtats de carril que poden ser perillosos. No sempre són prudents i respectuosos. Però si un dia les motos fossin substituïdes per cotxes, la circulació patiria una absoluta paràlisi. La cotxificació de les actuals motos i bicis acabaria amb el concepte de trànsit.

Temes:

Trànsit Motos