El procés ens desitja un feliç 2014

El sobiranisme torna a la "pantalla passada" del referèndum, ignorant que un de pactat no seria d'independència, i unilateral seria tan sols un altre simulacre

1
Es llegeix en minuts
El procés ens desitja un feliç 2014

Manu Fernandez (AP)

Punxsutawney és una mancomunitat de Pennsilvània famosa per celebrar cada 2 de febrer el ‘Groundhog Day’, centenari ritual consistent a observar un mamífer que amb la seva conducta prediria el final de l'hivern. Aquesta simpàtica tradició va ser popularitzada per la pel·lícula ‘Atrapat en el temps’, i en el seu ‘remake’ català, el procés sobiranista, el rosegador no és una marmota sinó un hàmster, i en comptes de vaticinar l'arribada de la primavera dóna voltes a la roda del referèndum independentista

12-12-2013: Artur Mas pacta amb els líders d'ERC, ICV i la CUP la pregunta i la data de la consulta: el 9-N del 2014. Juntament amb l'ultimàtum a l'Estat, li expressen el seu desig de pactar la cita.

8-4-2014. Emissaris de CiU, ERC i ICV demanen permís al Congrés per celebrar una consulta legal. Els és denegat per amplíssima majoria.

27-9-2014: Mas convoca la consulta, que una vegada suspesa pel Constitucional substitueix per un simulacre batejat com a “procés participatiu”, igualment anul·lat.

9-11-2014: Dels 6,3 milions de catalans cridats a les urnes –els més grans de 16 anys, inclosos els estrangers amb targeta de residència-- hi participen 2,3 milions, el 36% del cens.

3-8-2015: Mas convoca per al 27-S unes eleccions que bateja com a “plebiscitàries”: “Seran el referèndum que no ens han deixat fer.”

27-9-2015: L'independentisme obté el 47,8% del vot en les seves ‘plebiscitàries’.

14-6-2016: “El referèndum a efectes pràctics ja està fet”, sentencia Mas.

28-9-2016: “O referèndum o referèndum”, respon Carles Puigdemont.

Notícies relacionades

23-12-2012: El “comú denominador” de la cimera pel referèndum és “la voluntat de celebrar-lo de forma acordada amb l'Estat”, anuncia el president.

Com fa tres anys, el procés felicita les festes i desitja un pròsper any als catalans amb una proposta de doble tall: allarga la mà a l'Estat per pactar el referèndum mentre l'engipona unilateral. Per guanyar temps, l'hàmster fa una altra volta de 360 graus i torna a la “pantalla passada” del 2014, ignorant que un referèndum pactat amb l'Estat no versaria sobre la independència. I que si fos unilateral acabaria, en el millor dels casos, en un altre simulacre.