intangibles

Sindicalistes, subvencions i contractes 'golfos'

2
Es llegeix en minuts
fcasals35622313 gra196 madrid  21 09 2016   los secretarios generales de ugt161012171835

fcasals35622313 gra196 madrid 21 09 2016 los secretarios generales de ugt161012171835

Sindicalistes i sindicats intenten recuperar la notorietat i el prestigi perduts. La crisi i els nous temps també els han deixat contra les cordes. Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d’UGT, Josep Maria Álvarez, en són molt conscients. Pretenen recuperar posicions, però saben que la seva tasca és hercúlia. A més a més, al mateix temps, han de lidiar amb els comptes –més vermells que una altra cosa– de les seves organitzacions, que els han obligat –«el sabater és qui va més mal calçat»– a reduir plantilles i fins i tot a aplicar punts de la reforma laboral de la ministra Báñez que tant critiquen i que, en teoria, aspiren a desfer.

  

 Fernández Toxo i Álvarez, que s’acaben de reunir, amb els líders empresarials Rosell Garamendi, amb el president del Govern, han convocat les primeres mobilitzacions sindicals generals en molt temps. Avui hi ha previstes concentracions per tot Espanya i diumenge dia 18, la que hauria de ser una gran manifestació a Madrid. «La voluntat del Govern es greixa amb la mobilització social», ha dit Fernández Toxo que, no obstant, no té garantit l’èxit, mentre Álvarez parla del «binomi negociació-mobilització».

    

Sindicalistes i sindicats comprovaran aquesta setmana al carrer el seu poder de convocatòria. Ells i també el Govern en trauran les seves conclusions i actuaran. CCOO i UGT –i el mateix els passa a les patronals, amb la CEOE al capdavant– tenen greus problemes econòmics. Al seu dia, més els sindicalistes que els empresaris van somiar –ho van parlar amb l’equip de Pedro Sánchez– que un canvi de Govern els resoldria els problemes, perquè hi havia un projecte per finançar aquestes organitzacions amb càrrec a l’erari públic. Va ser un somni, però ha quedat aquí i ara els uns i els altres creuen que també amb Rajoy a la Moncloa és possible aconseguir alguna cosa semblant.

 

Toxo i Álvarez  saben que és impossible derogar la reforma laboral i acceptarien correccions menors

La magnitud de les mobilitzacions d’aquesta setmana serà capital per encarrilar les negociacions entre els sindicats i el Govern. Fernández Toxo i Álvarez no aspiren a la derogació de la reforma laboral. Saben que és impossible i acceptarien correccions menors, que presentarien com a èxits. Per exemple, alguna reforma de la contractació a temps parcial i que en el cas que una empresa es despengi de la negociació sectorial, no es pugui pactar un salari inferior al del conveni del sector, ni tampoc una jornada més llarga. També intentaran que només puguin negociar els convenis els sindicats, ni tan tan sols els delegats de personal i els membres del comitè. 

Notícies relacionades

    

A més a més exigiran que es posi fi a l’anomenada «contractació 'golfa'», la no causal, és a dir, que no hi hagi subcontractes i subcontractes de contractes per realitzar certes activitats, una cosa de la qual fins i tot alguns empresaris admeten que s’abusa. No són aspiracions utòpiques i el Govern, per garantir-se una mínima pau social, estaria disposat a acceptar-les i també a resoldre almenys part del problema econòmic de sindicats i patronals.