Petit observatori

El combustible que evita el fracàs

1
Es llegeix en minuts
icoy36454273 colombia161129175151

icoy36454273 colombia161129175151 / FREDY BUILES

Hi ha gent que no s'ho passa gaire bé viatjant en avió. És perfectament comprensible. Quan ens decidim a pujar a un avió fem un acte que va contra la nostra naturalesa. No hem nascut amb ales, com els ocells. Fins i tot quan caminen, buscant quin gra poden picar, ho fan amb una elegant lleugeresa. Com si estiguessin a punt d'iniciar el vol. I si s'enlairen ho fan amb tanta rapidesa que ens és difícil descobrir el moment en què deixen d'estar a terra.

Quan ens enlairem dins un avió superem la nostra natural feixuguesa. És un desafiament a la nostra condició terrenal. Jo he fet bastants viatges en avió, i alguns de força llargs, volant per successives etapes fins al Japó i tornant a casa pel camí del pol nord. No es pot dir que hagi tingut por, però sí que he viscut els enlairaments i els aterratges amb un gran respecte.

Notícies relacionades

No fa gaire que es va produir un desastre aeronàutic a la llunyana Antioquia. Ja n'ha parlat aquest diari. Però quan llegeixo que l'avió va caure perquè s'havia quedat sense combustible se m'ha despertat la meva irrefrenable tendència a fer associacions. Sóc un relacionista de fets.

Quan he llegit «combustible» he pensat que cada u de nosaltres té el seu combustible. Un projecte o una activitat professional, per exemple. Hem concentrat tota la nostra energia en un objectiu que creiem que som capaços d'aconseguir i mantenir. Però potser no estàvem prou preparats, el nostre combustible professional era massa escàs per justificar l'aspiració a un gran èxit. També, potser, l'amor pot ser víctima d'un combustible insuficient, i l'amistat naufragui per falta d'estímuls. Al llarg de la vida projectem, planifiquem. És l'extraordinària capacitat humana de tenir objectius, de fabricar futurs. La confiança en un mateix, creure que la superació és possible, està molt bé. Però atenció: quan en un partit de futbol creiem que el partit ja està guanyat, sempre és possible que a l'últim minut ens facin un gol.