MIRADOR

Referèndum pactat en 15 dies

Als 'comuns' els queden dues setmanes per fer realitat la consulta que van prometre acordar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp36150675 barcelona 03 11 2016   conferncia de xavier domenech reflexi161212183107

zentauroepp36150675 barcelona 03 11 2016 conferncia de xavier domenech reflexi161212183107 / CARLOS MONTANYES

La tardor del 2015, tant En Comú Podem com Catalunya Sí que es Pot van fixar com a data límit per a la consecució d’un referèndum pactat a finals d’aquest 2016. En cas que no s’aconseguís el suport del Congrés dels Diputats per portar-lo a terme, defensaven que s’haurien de posar en marxa «nous i més enèrgics processos de mobilització social i ciutadana». 

És cert que aleshores estaven a punt d’arribar unes eleccions generals i potser ho deien deixant-se portar per un excés d’entusiasme. No voldria pensar malament arribant precipitadament a la conclusió que ho utilitzaven com a ganxo electoral.

A finals d’aquest any, Xavier Domènech ha parlat del concepte de «realitat de sobiranies compartides», un barroquisme lingüístic que em costa bastant concretar en què consisteix, mentre que entenc clarament què vol l’independentisme. 

L’empresari Warren Buffett diu que una de les claus de l’èxit és no invertir en res que no entenguis, i per això no compraré el discurs de Domènech, però que jo no ho comprengui no vol dir que no sigui una idea brillant. Per tant, li pressuposaré bona fe i esperaré, des de la meva ignorància, que sigui un audaç estratagema per aconseguir l’anhelat referèndum pactat abans de 15 dies.

Serà una mica farragós haver d’estar totes les festes de Nadal pendents de la premsa per veure quan surt Rajoy a anunciar-lo i no ens podrem saltar el discurs del Rei per si anuncia la primícia, però la causa ho val. 

Notícies relacionades

Segur que l’Estat compleix la seva part, perquè és conegut a tot arreu per la seva capacitat de diàleg, el seu rigor en els valors democràtics i la seva mà esquerra. 

Però fem política ficció de la més extrema i inversemblant, i posem que no passa res de tot això: no em puc ni imaginar la feina que tindrien Domènech i Rabell per preparar, juntament amb la seva militància, la «mobilització social i ciutadana» i posar-se a liderar-la. Queden dues setmanes i, com deia aquell, tic, tac, tic, tac...