Un Govern sense oposició

L'absència d'una majoria alternativa, la fragilitat del PSOE i un Podem atrabiliari procuren a Rajoy un escenari exigent, però transitable

1
Es llegeix en minuts

Iglesias i Rajoy s’enfronten en el debatper l’ús de Twitter i els SMS.  / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

Les convulsions al PSOE, la fragmentació de l'esquerra i la punxada electoral de Ciutadans li han procurat a Mariano Rajoy un escenari parlamentari exigent, però tot i així transitable. Aquesta sessió d'investidura, un pur tràmit fins que el PSOE consumi dissabte la seva dolorosa immolació, ha esbossat les regles de joc d'un partit que tots els jugadors disputen més o menys lesionats, però amb avantatge per al capità: xiularà el final quan més convingui als seus interessos.

Rajoy s'ha presentat al Congrés amb una pàtina d'humilitat més discursiva que de fons. Està disposat a dialogar -per força els pengen-, però sense acceptar humiliacions ni abjurar del seu propi llegat. Conscient que no hi ha una majoria congruent capaç de torçar la seva voluntat, el president alerta que el PP no pot subscriure "contraactes d'adhesió", que és el que 'de facto' ofereix als altres. Compta per a això amb una plataforma de 170 diputats -els que suma amb C's i Coalició Canària- i una opció de compra sobre els cinc del PNB i el de Nova Canària. Suficients. Però la seva carta principal serà la d'encapçalar un Govern gairebé sense oposició.

Notícies relacionades

A un PSOE contrit i dividit li costarà superar la vergonya després d'haver obrat, en nom de la "responsabilitat", en sentit contrari al que va prometre a les urnes. Els socialistes hauran de lidiar amb la competència d'un Podem desacomplexat i atrabiliariPodem que, segons el guió traçat a la tribuna per Pablo Iglesias, repartirà llenya contra tots els firmants de la "triple aliança". Caldrà estar atents a les virtuts simbiòtiques de la confrontació parlamentària entre Rajoy i Iglesias, que a tots dos engrandeix davant els seus respectius caladors de vots. 

L'ESPANTALL ELECTORAL

Albert Rivera intentarà treure partit dels seus 32 diputats, però la seva flaquesa és la mateixa que la del PSOE: l'espantall d'una convocatòria electoral, que Rajoy agita en vigílies de Halloween en pla 'truc o tracte', exercirà un fort poder dissuasori sobre C's. I l'independentisme català, amb fulls de ruta divergents a Madrid, seguirà a la reserva a l'espera del desenllaç del procés.