La plaga de la corrupció

Aprofitats, incompetents i estafadors

Si no arraconem la immoralitat i la incompetència col·lectives serà difícil progressar

1
Es llegeix en minuts
Aprofitats, incompetents i estafadors

ALFREDO CASAS

No fa gaire vam saber que l’any 2014 l’Estat va pagar la pensió a 29.321 persones traspassades. Són dades del Tribunal de Comptes. Aquests quasi 30.000 difunts van rebre uns 300 milions d’euros. No és un cas de bona administració, com si diguéssim. En un món presidit per la informàtica, creuar dades és molt senzill. Tots els morts consten en els registres públics, però la Seguretat Social no se n’assabenta, es veu. D’altra banda, 30.000 famílies fan el viu: si aquests 300 milions es van pagar, és que algú els va cobrar. Sona a estafa. L’estafat és una víctima, però també un ambiciós incaut. Un país d’estafats i estafadors és un país d’aprofitats. Que hi hagi encara tantes estafes de l’estampeta i 30.000 persones que, sense piular, cobrin la pensió d’un difunt no és senyal de bona moral social, per més processons que recorrin els carrers de tant en tant.

Temps i recursos

Notícies relacionades

Per qüestions de tràmit, vaig sol·licitar la cancel·lació registral d’una hipoteca amortitzada anys enrere. El banc i jo estàvem en paus i havíem signat les corresponents liquidacions, però calia la cancel·lació notarial. Aquest document redundant i presumiblement simple em va costar quasi 2.000 euros, tenia 20 planes i va trigar cinc mesos a tramitar-se. Els primers 12 folis corresponien a la història de les fusions i absorcions del banc (!). Coexisteix, doncs, aquesta colossal i onerosa pèrdua de temps i recursos –que no és l’única, ni de bon tros– amb la mandrosa incapacitat de l’Administració per detectar els difunts certificats. Penós.

Espanya és un país antiquat i moralment molt millorable. Els uns no saben administrar, els altres fan trampes. La immoralitat i la incompetència no són virtuts de què enorgullir-se. Són lamentables defectes, col·lectius en aquest cas, sense la superació dels quals progressar es fa molt difícil. L’imperi del privilegi, del favor i de la irregularitat és el camp abonat per a la corrupció. Com es demostra cada dia. Una certa rectitud calvinista seria en gran manera saludable. 

Temes:

Corrupció