Trump sobreviu al vídeo

El format del debat, semblant a un 'talk show', ha beneficiat el candidat republicà, que s'ha sentit més còmode que la seva rival

2
Es llegeix en minuts

Durant el debat, Trump s’ha col·locat sempre darrere de Clinton mentre ella parlava. / periodico

El format del segon debat entre Donald Trump i Hillary Clinton ha sigut decisiu. És el més semblant al nostre exitós programa de televisió 'Tengo una pregunta para usted'. Als Estats Units en diuen 'town-hall' d'aquesta modalitat de debat. Els que pregunten són els espectadors a la sala i els candidats, sense la protecció del faristol, acostumen a sentir-se incòmodes, com així s'ha sentit Hillary Clinton. Responen asseguts als seus tamborets o es poden aixecar per dominar l'escena, interactuar millor amb el públic, girar l'esquena al seu oponent o enfrontar-s'hi amb més proximitat visual. Sense notes, sense suports, només amb el micròfon.

Quaranta ciutadans (indecisos, asseguren), seleccionats per Gallup, podien fer la seva pregunta, encara que aquesta (i les repreguntes) han estat en mans de dos populars, guardonats i experimentats periodistes. Abans de conèixer-se la selecció dels moderadors, Trump deia que no estava d'acord que, finalment, seleccionessin Cooper, perquè "ell el tractava de manera injusta"Trump va acusar de parcialitat els moderadors fins a una desena de vegades, i va alimentar la seva teoria de la conspiració mediàtica contra ell.

Aquest és el moment en què Trump replica a Clinton dient que si ell estigués a càrrec de la legalitat als EUA ella seria a la presó. / periodico

2.000 periodistes es van arremolinar per veure en directe, a Saint Louis, el segon debat presidencial. En realitat, era l'última esperança per a un Donald Trump que va fallar en el primer debat. A més, les declaracions sobre les dones que va fer el 2005, publicades “casualment” aquesta setmana, semblaven enfonsar-lo inexorablement. Trump estava -una altra vegada- sol, criticat pels demòcrates, pels mitjans i fins i tot per molts republicans. Però el format de plató sense faristols l'ha beneficiat. S'ha sentit com en un 'talk show', més en una tertúlia que en un debat, i aquí Trump se sobreposa. Hi havia arribat mort (políticament) i en surt viu.

Cap candidat sobreviuria  a un octubre tan desastrós, però ell tira endavant

Notícies relacionades

Per descomptat, el tema del vídeo va aparèixer entre les preguntes de la nit. Però Trump, aquesta vegada amb més d'una resposta assajada -al contrari que en el primer debat- es va disculpar sense deixar d'atacar. Increïblement, el marc de mentidera i culpable de parlar i no fer res (o poc) ha caigut sobre Clinton. El republicà ha controlat amb habilitat tramposa el dilema fer-dir. L'estil agressiu de Trump s'ha imposat, i ha creat un marc mental contra Clinton, a qui ha amenaçat de "portar-la a la presó" i "investigar-la amb un fiscal especial". Situant la imatge de "presó" (delicte) sobre ella i de mentir, el republicà s'ha desempallegat del vídeo.   

En qualsevol cas, Trump segueix. Cap candidat sobreviuria a un octubre tan desastrós com el que està tenint ell, però ell tira endavant, cada vegada amb menys possibilitats, cada vegada amb més errors i cada vegada amb menys aliats. Però, per a molts nord-americans, especialment els blancs, pobres i amb pocs estudis, continua sent el seu candidat, continua sent perseguit per la premsa i les altes esferes de poder, i continua tenint el seu carisma intacte, perquè senten que s'assembla a ells mateixos. No pretén ser millor, només ser un més. Aquí està la diferència. Aquesta nit, els deplorables (com així ha qualificat Hillary els seus seguidors) se'n deuen haver sentit orgullosos.