INTANGIBLES

Espanya sense Govern...¡va bé!

2
Es llegeix en minuts

Fa gairebé 12 mesos que estem amb Govern en funcions. Molt s’ha comentat sobre la incertesa que això pot crear en l’economia i per tant en el nivell de vida dels ciutadans. No obstant, segons la meva opinió, la realitat és que… no passa res. Les dades mostren exactament el mateix. No passa res. Els polítics discuteixen sobre investidures, el ciutadà ho escolta més o menys, va a votar quan li diuen, però segueix la seva vida… i sembla que no li va malament, ni està especialment preocupat. Vegem les dades.

  

 L’economia ha seguit creixent a un 0,8% intertrimestral (un trimestre respecte a un altre). No s’ha notat baixada a partir de l’últim trimestre del 2015 en què va començar la voràgine electoral. En càlcul anual l’economia creix al 3,2%, i això està més que bé. Els analistes es van posar pessimistes a principis del 2016, a causa de la incertesa política. Tots van revisar a la baixa les seves expectatives de creixement, dient que creixeríem al 2,8% o menys. I tots han hagut de revisar a l’alça les seves expectatives. La realitat ha sigut més tossuda que les previsions dels experts. Fins i tot el Banc d’Espanya ha hagut de revisar a l’alça les seves estimacions de creixement.

    

El consum privat està creixent entre el 3,5% i el 3,7% anual. I no hi ha hagut baixada. Això indica que el ciutadà es comporta de manera normal, no està espantat ni tenallat per la hipotètica incertesa política. El ciutadà segueix la seva vida, surt, entra, consumeix, viu la vida amb normalitat i això en macroeconomia es correspon (històricament) amb creixement del consum al voltant del 3%. I aquesta realitat és la que percebem al carrer: hi torna a haver embussos de trànsit, els restaurants estan bastant plens i de tant en tant et pregunten si tens reserva, una cosa que no se sentia des de fa vuit anys. Una dada il·lustrativa en aquest sentit és que la despesa dels espanyols a l’estranger ha crescut un 16% en el quart trimestre del 2015, i un 23% i un 18% en els dos trimestres següents.

    

Potser el món empresarial pot estar més preocupat. La inversió, indicatiu de l’optimisme de les empreses, cada vegada creix menys. Hem passat del 6,7% en el tercer trimestre del 2015, al 4% en el segon trimestre del 2016. Però segueix creixent. Si les empreses estiguessin espantades no invertirien, i ho segueixen fent, encara que menys.

Notícies relacionades

  

 L’únic component del PIB que no ha pujat en el segon trimestre del 2016 (última dada disponible) és el de la despesa pública que amb prou feines ha crescut (un 0,1%, és a dir, gens). Es parla molt que el ciutadà està molt distanciat de la política o dels polítics, vaja, que passa. I sembla que això és negatiu. Jo no ho tinc clar. Sí que és negatiu que el polític estigui distanciat del ciutadà però no al revés. Les dades econòmiques mostren fins ara que el ciutadà passa de política, o més ben dit, viu la seva vida i es preocupa de la política quan toca. Però no viu pendent del que els polítics del país discuteixen. I a mi em sembla bé, crec que és un símptoma de salut mental.