La roda

Escèptics, amargats i oportunistes

L'alternatiu posat a governar, mancat d'experiència, confia massa sovint en els aprofitats de torn

1
Es llegeix en minuts
 

  / EFE / ERNESTO MATRASCUSA

«Deixeu, amics, que un fatigat escèptic posi esperança i fe en alguna cosa», diuen uns versos de Pere Quart. Van ser escrits l’any 1962 i corresponen al poema Ja no serà una illa, dedicat a la revolució cubana. Pere Quart, com tants altres –jo mateix, per exemple– s’entusiasmà amb aquell esclat de llibertat igualitària. Amb els anys, segurament hauria canviat d’opinió. Més ben dit: tindria una altra opinió de l’altra cosa en què s’havia convertit aquella revolució.

En la ficció creada per Boris Pasternak a la seva novel·la Doctor Zhivago, Víktor Komarovski és un advocat corrupte i tsarista circumstancial que els bolxevics triomfants acaben nomenant ministre de justícia de la Dal’nevostócnaya Respúblika, el titella estat de conveniència que van crear entre 1920 i 1922 a l’extrem orient siberià. Costa d’associar el repugnant perfil de Komarovski al d’un ministre de justícia revolucionari...

Notícies relacionades

En les seves creacions literàries, Pere Quart Pasternak interpreten la realitat a la llum dels seus sentiments. L’un s’il·lusiona amb els canvis revertidors de la injustícia i l’altre es dol del mercadeig d’interessos i influències que, en nom dels interessos de la política revolucionària, feien els bolxevics. La il·lusió de Pere Quart es revelà tan noble com equivocada, mentre que l’amargor del Pasternak perseguit pels soviètics traduïa la repulsió de l’home honest per les maniobres del totalitarisme.

El moment sociopolític que vivim invita a aquestes mateixes desil·lusions i fastiguejaments. Els alternatius posats a governar, mancats d’experiència, confien massa sovint en els aprofitats de torn i les revolucions es perverteixen. És la trista condició humana. Una contundent coartada per deixar-ho córrer. Però és que l’autèntica revolució consisteix justament a lluitar contra aquestes coses. De vegades s’oblida.