Petit observatori

El sexe de les mosques i dels mosquits

1
Es llegeix en minuts
epons32667971 aedes aegypti mosquitoes are seen inside oxitec la160205123326

epons32667971 aedes aegypti mosquitoes are seen inside oxitec la160205123326 / PAULO WHITAKER

S'ha parlat molt dels mosquits, d'ençà que n'hi ha un que és especialment perillós per a l'espècie humana. Ignoro quan van aparèixer els mosquits al nostre planeta, però cal suposar que els mosquits femelles i mascles formen una de les primeres parelles dels éssers vivents. Es mereixen que un expert es decideixi a publicar una Història del Mosquit femella i el Mosquit mascle. De biografies de savis, poetes, artistes, polítics i militars n'hi ha milers. Del mosquit femella no en sabem pràcticament res. Només que pica. Perquè és el mosquit femella el que ens pica, no el mascle. Els mascles d'aquesta espècie són vegetarians i no ens volen molestar, mentre que és la femella la que ha decidit alimentar-se amb la nostra sang. Ens piquen perquè tenen capacitat de xuclar, mentre que els pobres mosquits només fan soroll. Penso que, realment, actuen d'una manera semblant a la dels humans. Hi ha qui es fa notar molt però és inofensiu, només arriba a molestar-nos tossudament, mentre que d'altres col·legues d'espècie ens punxen agressivament. Recordo que en temps de guerra va aparèixer un nou tipus d'avió, bimotor, petit i lleuger, que van batejar amb el nom de Mosquito. ¡Quin error, quina injustícia!

Notícies relacionades

El mosquit molesta però respecta la nostra pell. Llegeixo que hi ha una campanya contra els mosquits. Es fa saber que «la picada d'un mosquit pot transmetre malalties molt greus». La informació em té absolutament desconcertat. ¿No deuen ser mosquits mascles, sinó les femelles, aquests insectes tan temibles? La premsa parla molt, com el lector sap, del virus del Zika transmès per una picadura mortal. «Un mosquit es dirigeix a una persona quan detecta proximitat de la sang gràcies a la suor corporal. I aleshores et succiona la sang...».

¿Un mosquit fa això? Si la sang no li interessa. L'agressió només la patim per un animalet femení. Per respecte al sexe, ¿no hauríem de dir el virus de la Zika en comptes del Zika? Com que se'n parlarà molt, d'aquest enemic, agrairia a un entomòleg que m'ho aclarís.

Temes:

Zika