Les carències de l'Estat

La justícia ja no pot esperar més

És urgent que els partits arribin a un acord sobre una reforma judicial que arribi al ciutadà

3
Es llegeix en minuts
esala35394004 opinion jueces elecciones firma monra160905175829

esala35394004 opinion jueces elecciones firma monra160905175829

Esgotats de tantes eleccions, campanyes electorals i la precampanya permanent que vivim des de fa anys, un esperava que per fi alguna formació política s'adonés de la necessitat d'una reforma urgent de l'administració de justícia. Però seguim igual. Ni es va esmentar en l'última campanya ni sembla que ningú l'hagi posat sobre la taula d'unes negociacions que haurien d'evitar unes terceres eleccions.

Mentrestant, més d'un 29% de la càrrega de treball atendible per part dels nostres òrgans judicials va quedar desatesa el 2014, segons un informe de Wolters Kluwers publicat recentment. El nostre sistema judicial segueix disposant de pocs recursos humans respecte a la resta de països europeus, que registren una mitjana de 21 jutges per cada 100.000 habitants mentre que a Espanya la proporció és d'11,2. Això provoca que la durada mitjana d'un procediment civil en primera instància sigui de 272 dies enfront dels 238 de mitjana als països de l'OCDE, i que a Espanya es necessiti una mitjana de 510 dies per resoldre un conflicte comercial mentre que a Alemanya es resol en 429 dies, i a França, en 395.

És cert que Espanya ha millorat ostensiblement en els últims anys la seva posició en el rànquing anual Doing Bussines, del Banc Mundial, que mesura el grau de compliment dels contractes o l'eficàcia en els procediments de resolució d'insolvències. Però també ho és que l'últim informe sobre l'activitat de la justícia a Espanya assenyala el percentatge d'execució de sentències en un trist 38,6% del total. Una dada que sens dubte desincentiva autònoms i petites empreses d'acudir als tribunals per reclamar els seus drets.

Comparar l'administració de justícia amb la de la sanitat, per exemple, provoca un inevitable sentiment de sana enveja. No fa gaire, la sanitat era un altre servei públic essencial que estava pràcticament abandonat a Espanya. Avui dia la sanitat espanyola garanteix un servei de qualitat universal i és un dels millors d'Europa, fins al punt que són molts els estrangers que s'instal·len aquí per poder ser atesos als nostres hospitals.

Només reconeixent l'estreta relació que tenen el funcionament dels tribunals i el creixement econòmic d'un país (vegeu els informes del Banc d'Espanya) seria suficient per fer reflexionar tots els grups polítics en disputa, en aquest nou període legislatiu que tant triga a començar, sobre la necessitat d'abordar seriosament i d'una vegada per sempre la pèssima situació de la nostra justícia, una Administració pública essencial que està absolutament saturada, amb baixes sense cobrir per falta de pressupost, on sovint s'aproven reformes que no compten amb els mitjans suficients per ser posades en pràctica i que depèn massa del voluntarisme i del constant esforç d'uns jutges i funcionaris que tampoc veuen reconeguts aquests mèrits.

Seria injust no reconèixer l'esforç reformista, a vegades apressat i poc debatut, del Ministeri de Justícia. Però les múltiples reformes de les nostres lleis substantives no provocaran sense més ni més un verdader canvi ni generaran confiança en els que legítimament van als tribunals a exercitar els seus drets. El correcte funcionament d'un mercat econòmic necessita bones lleis i adequats mecanismes de control que en garanteixin judicialment el compliment.

Un s'avorreix al comprovar que les mencions al voltant de la justícia que es fan en la majoria dels programes electorals queden reduïdes a qüestions més polítiques que una altra cosa, com per exemple les constants referències a la necessitat de reforma del sistema de nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial. Senyors polítics: el que realment preocupa els ciutadans no és això, sinó una cosa molt diferent, com posar fi a aquesta insofrible lentitud a la qual també -i aquesta és la cosa més preocupant- gairebé tots ens hem acostumat.

Notícies relacionades

El resultat de les últimes eleccions ha provocat una vegada més la urgent necessitat de pacte entre els partits si no volem veure'ns embolicats molt aviat en una altra convocatòria electoral. Confiem que una de les matèries programàtiques objecte de pacte sigui la justícia i la urgent necessitat de reformar-la. Posem-nos d'acord sobre el model de justícia que volem, consultin els experts i després no oblidin posar-hi els mitjans necessaris perquè les reformes puguin ser posades en pràctica. La nostra administració de justícia no pot esperar més.

President del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya.